Al meerdere reddingen in de Alpen: pas op voor winterse omstandigheden

Deze week moest de Franse bergredding verschillende bergwandelaars redden vanwege de uitdagende weersomstandigheden. Een jong stel dat voor een zomerse wandeling was uitgerust, moest woensdagavond bij de Jean-Collet-berghut worden gered nadat ze bijna door een lawine waren meegesleurd. Maar zij waren niet de enigen die de huidige weersomstandigheden onderschat hadden. Ook drie andere wandelaars en een trailrunner moesten maandag en woensdag onder vergelijkbare omstandigheden worden gered.

Van lente naar winter

De zware sneeuwval van de afgelopen dagen heeft de omstandigheden in de (Franse) Alpen aanzienlijk veranderd. Terwijl vorige week nog lenteweer heerste, is het momenteel koud en ligt er een dik pak verse sneeuw. Alleen al in de Isère moesten vijf wandelaars en een trailrunner gered worden.

Stel zit vast na lawine

Op woensdagavond rond zeven uur belde een jong stel, dat niet was voorbereid op winterse omstandigheden en geen lawinemateriaal bij zich had, in paniek de reddingsdiensten. Ze waren onder barre omstandigheden tot ongeveer vijftig meter onder de Jean-Collet-hut (Belledonne) gekomen en hadden enkele minuten eerder een lawine het pad zien bedelven waar ze zich bevonden. Verscholen onder een rots en doodsbang vroegen ze om hulp. Een reddingsteam ging naar hen toe en kon pas rond middernacht contact maken, waarbij de bergredders tegen 3 uur 's ochtends met de twee jonge mensen terugkeerden naar de vallei.

Trailrunner in nood

Op woensdag overkwam een 28-jarige trailrunner dezelfde tegenslag en moest ook hij de hulpdiensten bellen nabij de onbemande Petite Valloire-berghut: onderkoeld en uitgeput, op trailschoenen in 20 centimeter sneeuw, was hij niet in staat om terug te keren. Een team van de Franse bergredding haalde hem op en ondersteunde hem in de afdaling. Op maandag werden drie wandelaars, ook niet uitgerust voor winterse omstandigheden, eveneens gered. Dit maal in de omgeving van het Col des Charmilles, nabij de Grande Sûre, in de Chartreuse.

Onderschatting van het weer

“Sommige mensen onderschatten de recente sneeuwval op hoogte en volharden in hun fout in plaats van om te keren, terwijl ze slechts zijn uitgerust voor zomerse wandelingen. De omstandigheden zijn momenteel echt winters: het is noodzakelijk om ski’s of sneeuwschoenen, een lawinepieper, schep en sonde bij je te hebben. Mensen denken dat ze een pad kunnen volgen, maar per definitie is er geen pad meer wanneer de sneeuw het bedekt!”, aldus een bergredder van de Alpen-CRS, die in de Franse bergkrant Le Dauphiné een oproep doet tot voorzichtigheid.

Wandelen in het voorjaar

Het voorjaar is een heerlijk moment om te gaan wandelen. Maar terwijl het in de dalen soms al bijna zomers kan aanvoelen, is het in de bergen vaak nog winter. Het is zaak om enorm op te letten, want ijskoude temperaturen en flinke sneeuwval zijn geen uitzonderingen in deze tijd van het jaar. Voor meer tips en tricks over wandelen in het voorjaar, klik hier.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!