Gratis in de lift met deze zomerkaarten in Oostenrijk (2024)

De Joker Card in Saalbach-Hinterglemm geeft gratis toegang tot zes zomerliften. Foto: saalbach.com / Andreas Putz

Veel vakantieregio’s in de Alpen hebben in de zomer 2024 weer voordeelkaarten. Met deze kaarten kun je vaak gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en bepaalde activiteiten, maar ze bieden soms ook gratis toegang voor de liften. Soms betaal je voor deze kaarten, maar sommige zijn gratis als je in de regio overnacht.

Gastenkaarten

Het bekendste voorbeeld van een zomerkaart die allerlei voordelen biedt is de gastenkaart. Deze kaart ontvang je gratis als je bij een (bij de VVV aangesloten) accommodatie overnachtingen boekt. Tijdens de duur van je verblijf profiteer je automatisch van allerlei extra’s in het dorp, het dal of de regio van je keuze. Hier volgt een overzicht van zomerkaarten waarmee je gratis met de lift naar boven mag.

LungauCard

De LungauCard krijg je bij aangesloten partneraccommodaties en is een echte aanrader! De kaart biedt talrijke voordelen en gratis services tijdens je gehele verblijf. Met de LungauCard maak je onder andere gratis gebruik van de Grosseckbahn in Mauterndorf, de Sonnenbahn in Speiereck, de Katschbergbahn en de Fanningbergbahn. Ook biedt de kaart toegang tot attracties als Outdoorparc Lungau en Smartyland, diverse zwembaden en musea in deze regio in het zuiden van het Salzburgerland.

HochkönigCard (Maria Alm, Hinterthal, Dienten, Mühlbach)

Met de HochkönigCard kun je tijdens je vakantie in de regio Hochkönig onbeperkt en gratis gebruik maken van de zes zomerliften. Daarnaast heb je onder andere gratis toegang tot de zwembaden in Maria Alm en Mühlbach en de rodelbaan in Saalfelden.

Alpbachtal / Wildschönau Card

Met de Alpbachtal Card kun je gratis naar boven met de Wiedersbergerhornbahn (Alpbach), Reitherkogelbahn (Reith), Schatzbergbahn (Auffach) en Markbachjochbahn (Niederau). Daarnaast kun je deelnemen aan dagelijkse activiteiten van het familieprogramma 2024 en heb je toegang tot zwembaden, musea en minigolf (voor kinderen).

Wildschönau meldt overigens op de website dat de zomerliften vanaf de zomer 2025 alleen nog in een Premium Card. Dit jaar zijn ze dus waarschijnlijk voor het laatst gratis.

Ötztal Summer Card

Bij 400 partneraccommodaties in het Ötztal ontvang je de Ötztal Summer Card. Daarmee mag je een keer per dag gebruik maken van de zomerliften (berg- en dalrit), heb je tweemaal toegang tot Aqua Dome Längenfeld en mag je gebruik maken van het outdoorpark Area 47. Lees welke voordelen de kaart nog meer biedt.

Pitztal Sommer Card

De Pitztal Sommer Card ontvang je bij aangesloten accommodaties in het Pitztal en biedt gratis toegang tot liften op de Pitztaler Gletscher, Rifflsee, Hochzeiger, Hoch-Imst, Fendels en de Kaunertaler Gletscher. Hier zitten wel wat beperkingen op. Verder kun je o.a. gebruik maken van het XP Abenteuerpark en de Kaunertaler Gletscherstrasse.

Stubai Super Card

Buiten de standaard gastenkaart krijg je bij partneraccommodaties in het Stubaital de Stubai Super Card. Hiermee kun je eenmaal per dag een berg- en dalrit maken op de Stubaier Gletscher, Serlesbahnen, Schlick 2000 en Elferbahnen. Verder heb je gratis entree in het Erlebnisbad Stubay en het zwembad in Mieders.

Welcome Card Innsbruck

In Innsbruck en omgeving heb je met de gratis Welcome Card (die je bij partnerbedrijven ontvangt) vanaf drie overnachtingen toegang tot vier zomerliften. Het gaat om een berg- en dalrit bij de Muttereralm (Mutters), Rangger Köpfl (Oberperfuss), Axamer Lizum en Kühtai. Daarnaast kun je deelnemen aan een dagelijks activiteitenprogramma.

Gäste-Card Bregenzerwald & Großes Walsertal

Iedereen die tussen 1 mei en 31 oktober 2024 drie of meer nachten doorbrengt in een van de gemeenten van het Bregenzerwald en Grosses Walsertal ontvangt een gastenkaart waarmee je gratis in de liften mag. Het gaat onder andere om liften in Damüls, Mellau, Diedamskopf, Warth en Bezau. Kijk hier voor het volledige overzicht. Daarnaast heb je toegang tot zeven zwembaden.

Joker Card Saalbach / Saalfelden Leogang Card

De Joker Card krijg je gratis bij aangesloten accommodaties in Saalbach-Hinterglemm en geeft (onbeperkt!) toegang tot zes bergliften, namelijk de Kohlmaisbahn, Schattberg X-press, Schattberg Sprinter, Westgipfelbahn, 12er KOGEL Bahn en Reiterkogelbahn. Daarnaast kun je in Leogang van de Asitz- en Steinbergbahn gebruik maken. Deze liften mag je ook trouwens gebruiken met de Saalfelden Leogang Card.

Nationalpark Sommercard

Het Nationalpark Hohe Tauern ligt merendeels in het Salzburgerland en is zeer groot, wat als voordeel heeft dat de plaatselijke Sommercard in heel veel vakantiedorpen geldig is. Je kunt dan ook van veel liften gratis gebruik maken. Het gaat om liften in Königsleiten, Neukirchen, Bramberg, Hollersbach, Uttendorf en Rauris. In Zell am See en Kaprun krijg je korting. De Sommercard is niet geldig voor de bergbahnen van het Grossarltal, Gastein en de Kitzsteinhorn.

Zell am See-Kaprun Sommerkarte

Waar je met de Nationalpark Sommercard alleen korting krijgt, biedt de Zell am See-Kaprun Sommerkarte wel gratis toegang tot de liften van de Schmittenhöhe, Kitzsteinhorn en Maiskogel. Ook kun je onder andere een gratis boottocht maken over de Zeller See.

De liften waarvan je gratis gebruik mag maken in Schladming-Dachstein

Schladming-Dachstein Sommercard

Al vanaf een overnachting kun je met de Schladming-Dachstein Sommercard gebruik maken van een berg- en dalrit met een van de zeven zomerliften, bijvoorbeeld op de Planai en Hochwurzen. Voor de Dachstein Seilbahn moet je twee opeenvolgende nachten in Schladming-Dachstein verblijven.

Check de voorwaarden

Je krijgt de kaart vaak niet in álle accommodaties erbij en in sommige gebieden is het gebruik van liften beperkt. Je mag dan bijvoorbeeld één lift per dag gebruiken of een maximaal aantal liftritten per verblijf.

Voortaan betalen in Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus-Fiss-Ladis had jarenlang de zeer uitgebreide Super.Sommer.Card waarmee je (naast allerlei andere activiteiten) gratis van de liften gebruik kon maken. Deze zomer 2024 komt daar een einde aan. Het gebied zegt erover op de website: "In de afgelopen jaren heeft de familieregio Serfaus-Fiss-Ladis een zomerprogramma ontwikkeld dat uniek is in de Alpen. Er zijn talrijke attracties gecreëerd en steeds meer kabelbanen hebben hun openingstijden uitgebreid. Om het gastenaanbod ook in de toekomst op niveau te houden en innovatieve ontwikkeling te stimuleren wordt in het zomerseizoen van 2024 voor de Super.Sommer.Card een toeslag in rekening gebracht van € 6,00 per overnachting voor volwassenen en € 3,00 per overnachting voor kinderen (geboren tussen 2009 en 2017).

Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!