Sneeuwvrij maken Col du Galibier duurt langer dan verwacht

Rogier
Sneeuwvrij maken van de Galibier in 2020

Op dinsdag 9 mei zijn drie medewerkers uit Valloire begonnen met de eerste fase van het sneeuwvrij maken van de Col du Galibier aan de Savoie-zijde. Hiervoor kregen ze goedkeuring van de Franse lawine-expert Alain Duclos. De weg is nu sneeuwvrij tot twee kilometer na Plan Lachat. De weg komt nu tot 2300 meter hoogte, nog 342 meter onder de top van Col du Galibier.

Erg hoog lawinegevaar bovenop de Galibier

Omdat het lawinerisico erg hoog is, stoppen de sneeuwruimers niet later dan 12:00 uur en soms zelfs vroeger, ‘omdat de sneeuw opwarmt en het risico op lawines groter wordt’. Aan de Savoie-zijde ligt er weliswaar minder sneeuw dan vorig jaar én in vergelijking met de kant van de Hautes-Alpes (waar Briançon ligt), maar het lawinegevaar is hoger.

De hele weg omhoog gaat pas open in juni

Met nog 16 km sneeuwruimen te gaan is de top van de Galibier nog ver weg. De opening van de tunnel is gepland voor de laatste vrijdag van mei en voor de top moet je wachten tot 1 juni. Dit is later dan verwacht was deze winter: men hoopte dat de col al ergens in mei geopend kon worden. De voorspelde sneeuwval voor komende dagen maakt daarnaast de kans op een vroege opening nóg kleiner.

Op de Col du Galibier

Check de webcam op de Col du Galibier voor de huidige condities

Wil je trouwens de huidige condities zien op deze bergcol? Check dan de webcam die hier hangt. Deze levert een mooi beeld op in de zomer en winter!

We moeten dus nog even wachten voordat we de Galibier weer op mogen fietsen

De Col du Galibier is een beroemde en erg gewilde fietscol. Deze col, beroemd van de Tour de France, is elke jaar een uitdaging voor duizenden wielrenners. Je kunt deze col beklimmen vanuit Briançon, Saint Michel de Maurienne of Bourg d’Oisans. Als je vanuit Maurienne komt moet je eerst over de Col du Télégraphe. Ongeacht vanuit welke kant je komt, het uitzicht op de top is oogverblindend. Maar daar moeten we dus nog even op wachten.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren