Drones redden 400 reekalfjes in Tirol

Edo
Beeld: Vincent van Zalinge/Unsplash

Ben je lekker aan het wandelen door het landschap, wordt de stilte plots verbroken door een luid gezoem boven je hoofd: een drone! Deze moderne speeltjes zijn dan ook niet favoriet onder natuurliefhebbers. Toch kunnen ze ook uiterst nuttig zijn voor de natuur. Als de boeren in het voorjaar gaan maaien op de almen vormt dit een aanzienlijk gevaar voor reekalfjes, waarvan er jaarlijks honderden gewond raken of gedood worden. Met behulp van drones met warmtebeeldcamera’s konden volgens de Tiroler Jägerverband vorig jaar meer dan 400 reekalfjes gered worden

Verstoppertje spelen

In de maanden mei en juni worden de reekalfjes geboren. In hun eerste levensweken vertrouwen de dieren volledig op hun camouflage. Hun gevlekte vacht, gecombineerd met hun instinct om zich roerloos in het gras te verstoppen, maakt de kalfjes vrijwel onzichtbaar voor roofdieren. Deze tactiek is echter niet handig zodra zich een maaimachine in de buurt van hun schuilplaats bevindt. Voor boeren is het meestal onmogelijk om de reekalfjes tijdig te zien om zo dodelijke ongelukken te voorkomen.

Beeld: Vincent van Zalinge/Unsplash

Reddingsdrone

Direct voor het maaien is het beste moment om de kalfjes uit het gevaarlijke gebied te halen, zegt Landesjägermeister Anton Larcher volgens Tirol ORF. Daarbij is het gebruik van drones met warmtebeeldcamera’s het meest efficiënt. “In Tirol zijn momenteel meer dan 40 dronepiloten op ons platform actief om reekalfjes te redden. Vorig jaar konden er 409 kalfjes in Tirol worden gered.” Het aantal geredde kalfjes blijft stijgen en toont de goede samenwerking tussen landbouw en jacht, aldus de Tiroler Jägerverband.

Verboden te bevrijden

Als een kalfje wordt gevonden, moet het zo veel mogelijk zonder direct lichamelijk contact uit het gevaarlijke gebied worden gehaald. Daarvoor moeten graspollen of handschoenen worden gebruikt om geen menselijke geur over te brengen. Reegeiten kunnen gevoelig reageren op menselijke geur en hun kalfjes verstoten. Om te voorkomen dat geredde reekalfjes weer terugkeren naar het gevaarlijke gebied, moeten ze tot na het maaien in veiligheid worden gebracht. Daarom worden ze in beschermende manden of dozen geplaatst, onder of boven de grond, totdat het gras gemaaid is. Mocht je als vakantieganger in de Alpen dus zo’n tijdelijk opgesloten kalfje vinden, mag je deze niet bevrijden, omdat het anders terugrent naar het directe gevaarlijke gebied, waarschuwt de jagersgemeenschap.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren