Forse verhoging toeristenbelasting in St. Anton am Arlberg

Edo
Beeld: TVB St. Anton am Arlberg/Patrick Bätz

Wie op vakantie gaat ontkomt niet aan toeristenbelasting. Je betaalt dit namelijk als je verblijft in een gemeente waar je niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij verblijf in een hotel, pension, caravan of bungalow. Dit geldt zowel voor het binnen- als buitenland. Zo ook in Oostenrijk, waar de hoogste toeristenbelasting momenteel wordt gehanteerd door het Ötztal Tourismus, namelijk vier euro. Na de algemene vergadering eind juni kan dit bedrag mogelijk worden overtroffen door St. Anton am Arlberg. Er zijn namelijk plannen om daar de lokale belasting te verhogen van drie naar vijf euro. Volgens de wet is een hoger bedrag niet mogelijk.

Toekomstige financieringen

Het nut van toeristenbelasting is vrij simpel. Een gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner. Als er veel toeristen verblijven in een gemeente, maakt deze meer kosten. Bijvoorbeeld om straten en stranden schoon te maken en wegen te onderhouden. Die extra kosten kan de gemeente bijvoorbeeld betalen van de extra inkomsten uit de toeristenbelasting. Nu willen ze in St. Anton de belasting verhogen, hoewel de toezichthoudende autoriteit van Oostenrijk St. Anton’s toeristenbureau (TVB) als financieel gezond heeft beoordeeld. Het budget voor 2023 bedraagt bijna zes miljoen euro. Dit maakt de verhoging een beetje tegenstrijdig. Volgens Tirol ORF zegt TVB-voorzitter Josef Chodakowsky echter dat de extra inkomsten worden gebruikt voor enkele toekomstige projecten, zoals het organiseren van het Wereldkampioenschap skiën. Tijdens de buitengewone algemene vergadering zal niet alleen besloten worden over de verhoogde toeristenbelasting, maar ook over de verhoging van de verplichte bijdrage van de meer dan 1.300 ledenbedrijven.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren