Groeiend aantal mountainbikeongevallen in Oostenrijk

Edo
Beeld: René Sendlhofer-Schag

Elk jaar sterven gemiddeld acht mensen in Oostenrijk tijdens het mountainbiken. En de zomer staat alweer voor de deur, samen met het nieuwe mountainbikeseizoen, waarin steeds meer vakantiegangers op de fiets springen. Maar deze snelle sport brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Het groeiende aantal ongevallen is ook opgemerkt door de Oostenrijkse Alpenvereniging. Met het initiatief ‘Veilig in de bergen’ wil de vereniging actie ondernemen en start het een veiligheidscampagne inclusief nieuwe videoserie.

Sinds 2015 zijn het aantal mountainbike-ongevallen verdubbeld

Men zegt dat je fietsen niet verleert. Maar mountainbiken is meer dan alleen fietsen. Of het nu bergopwaarts is naar de Alpenweide, bergafwaarts op singletracks, met of zonder motor: de sport is veelzijdig. Bij de Oostenrijkse Alpenvereniging is mountainbiken na bergwandelen de op een na meest beoefende zomersport. Toch is het risico op een valpartij hoog bij het mountainbiken, vooral op boswegen, vanwege de vaak hoge snelheden: volgens de Oostenrijkse Raad voor Alpiene Veiligheid en de Alpinpolizei waren er in 2022 meer dan 860 mountainbikers betrokken bij ongevallen, en sinds 2015 zijn de ongevallen zelfs verdubbeld.

Vergeet de uitgebreide servicebeurt voor de zomervakantie niet

Een goed onderhouden en functionerende fiets, de juiste rijtechniek en een anticiperende rijstijl verhogen de veiligheid onderweg’, vertelt René Sendlhofer-Schag, mountainbike-coördinator bij de Alpenvereniging, die ook hamert op de richtlijnen van de Club Arc Alpin. ‘Vooral bij de start van het nieuwe fietsseizoen in het voorjaar is een servicebeurt en uitgebreide controle van alle componenten van de fiets en de uitrusting essentieel. Zo ontdekt men snel defecten of voorkomt men dat deze überhaupt een probleem worden’, legt Sendlhofer-Schag uit. “En als men toch een keer pech heeft, is een goed doordachte uitrusting essentieel voor een succesvolle tocht. Denk bijvoorbeeld aan reserveonderdelen zoals een binnenband, een kettingschakel, remblokjes en een multitool om kleine reparaties onderweg uit te voeren.”

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren