Dorpje Brienz ontsnapt aan rotslawine

Roel
Een grote puinlawine heeft het dorpje Brienz op een haar na gemist (foto: gemeente Albula/Alvra).

Het Zwitserse dorpje Brienz is vannacht ontsnapt aan een ramp. Een rotslawine die vannacht naar beneden is gekomen is vlak voor het dorp tot stilstand gekomen. Grote schade en slachtoffers zijn niet gemeld.

Rots bewoog 3 tot 5 meter per dag

Een instabiele rotswand hing sinds vorige maand als een soort zwaard van Damocles boven een dorp. Eerder meldden we al dat het dorp uit voorzorg ontruimd moest worden een grote steenmassa naar beneden dreigde te komen. De laatste weken bleef het echter relatief rustig. Er kwamen regelmatig kleinere rotsblokken naar beneden maar de gevreesde lawine bleef uit. Enkele dagen geleden werd er echter een toenemende activiteit waargenomen in de wand. Volgens de gemeente Albula/Alvra, waartoe Brienz behoort, bewogen delen van de rots plotseling 3 tot 5 meter per dag. Het dreigingsniveau werd vervolgens opgeschroefd naar code rood, het op een na hoogste niveau.

Gisteren werden ernstige waarschuwingscodes afgegeven voor Brienz en omgeving (bron: gemeente Albula/Alvra)

Ronde van Zwitserland

Terwijl de dreiging toenam moest de Ronde van Zwitserland / Tour de Suisse ook nog het dorpje passeren. De autoriteiten hadden voor het bedreigde deel van de route een stopverbod ingesteld maar toen code blauw werd afgeroepen, het hoogste dreigingsniveau, werd besloten de etappe helemaal om te leiden. Niet ten onrechte, want vannacht kwam dus een puinlawine naar beneden die het dorpje op een haar na miste. Meetgegevens en eerste beeldevaluaties suggereren dat een groot deel van het rots zeer snel is afgegleden, zo meldt de gemeente. Gelukkig zijn er geen slachtoffers en schades gemeld. Bekijk de foto’s voor en na de lawine:

Stabilisatie?

Inmiddels is de situatie enigszins gestabiliseerd. Ongeveer 2/3 van de rots zou naar beneden zijn gekomen, zo meldt het Zwitserse SRF. Het dreigingsniveau is wel nog steeds rood maar enkele wegen zijn weer vrijgegeven. Het treinverkeer ligt nog wel stil, er worden vervangende bussen ingezet. Momenteel wordt de situatie nader onderzocht.

Tip: bekijk in dit filmpje hoe Brienz zich vorig jaar al had voorbereid op vallende rotsblokken:

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren