Oostenrijk en Italië gaan strijd aan tegen de schorskever

Roel
In de Duitse Harz is al veel bos ten prooi gevallen aan de schorskever. Foto: Florian Rebmann op Unsplash

De Alpenregio’s Tirol, Zuid-Tirol en Trentino gaan gezamenlijk de strijd aan tegen de schorskever. Dit kevertje zaait de laatste jaren dood en verderf in Europese bossen door zich in te vreten in bomen waardoor deze massaal het loodje leggen. Een van de maatregelen is het planten van meer gemengd bos in de Alpen.

Gevaar voor natuur en toerist

Deze week kwamen afgevaardigden van de regio’s Tirol (Oostenrijk), Zuid-Tirol en Trentino (Italië) samen in het Italiaanse Riva del Garda om het te hebben over een strategie tegen de opmars van de schorskever. Dit kevertje heeft inmiddels vele naaldbossen in Europa aangetast. Onder andere in de Duitse Harz en in Tsjechië zijn de gevolgen pijnlijk zichtbaar.

Het diertje nestelt zich tussen de schors en het hout van de boom waarna hun larven gangenstelsels graven en de sap- en voedselstromen van de boom stoppen. Vooral verzwakte bomen, bijvoorbeeld door droogte, sterven hierdoor massaal af. De schorskever vormt daarmee overigens niet alleen een bedreiging voor de natuur. Ook wandelaars en fietsers lopen gevaar doordat takken spontaan kunnen afbreken en bomen omvallen.

De schorskever. Foto: Udo Schmidt

Meer gemengd bos

De afgevaardigden uit Oostenrijk en Italië hebben afgesproken om gezamenlijk strategieën tegen de schorskever te willen nemen. De belangrijkste maatregel is het herbebossen van gebieden met meer inheemse boomsoorten dan bijvoorbeeld alleen sparren, nu de meest voorkomende boomsoort in de Alpen. Er moeten toekomst- en klimaatbestendige gemengde bossen komen die beter zijn aangepast aan de omstandigheden. Andere maatregelen zijn:

  • Continu monitoren van de verspreiding van de schorskever en gegevens hierover internationaal uitwisselen;
  • Nader onderzoek naar nieuwe bestrijdingsstrategieën;
  • Mogelijkheden onderzoeken om aangetast hout zo snel mogelijk uit getroffen bosgebieden te verwijderen;
  • Opleiden van bosmedewerkers om het risico op ongevallen te verminderen.
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren