Willingen opent langste wandelhangbrug van Duitsland

Edo


Duitslands langste hangbrug voor wandelaars is eindelijk klaar. Deze nieuwe topattractie genaamd ‘Skywalk’ werd afgelopen zaterdag 1 juli geopend in Willingen in het Sauerland. Na een planning van vele jaren en enkele vertragingen vanwege het weer tijdens de bouw liep de eindspurt beter dan verwacht. De 665 meter lange brug in Tibetaanse stijl verloopt van bergtop naar bergtop en geeft indrukwekkende vergezichten prijs.

Natuur, landschap en cultuur

De perfecte start voor een wandeling over de Skywalk loopt via de Ettelsberg, de huisberg van Willingen, met zijn reusachtige oppervlakte aan beschermde hoogheide. De brug biedt vrij uitzicht over het bergachtige landschap van de streek Upland, terwijl de bezoekers 100 meter boven het Strycktal zweven. De Skywalk is in de zogeheten Tibetaanse stijl gebouwd. De hangbrug heeft dus geen hoog oprijzende elementen, peilers of steunen en schommelt vrij boven het dal, zonder verankeringskabels. Dat garandeert een onbelemmerd panorama. Als hangbrug in Tibetaanse stijl zonder verankeringskabels is de Skywalk zelfs de langste ter wereld in zijn soort. De wandeling over de licht bewegende brug hoog boven een van de mooiste dalen van Willingen is een echt avontuur. De ingreep in de natuur en het landschap is slechts minimaal. De toegangen naar de brug zijn attractief vormgegeven met informatie over de plaatselijke flora en fauna en de geschiedenis van de Mühlenkopf-springschans die zich aan de noordoostelijke zijde van de brug bevindt.

Veiligheid voor alles

Een hoge attractie betekent ook hoge veiligheidsstandaarden. Niet meer dan 750 bezoekers tegelijk mogen op de Skywalk wandelen. Dat wordt digitaal geregistreerd. Is dat aantal bereikt, dan stopt de uitgifte van de tickets. De brug gaat weliswaar dicht bij het invallen van de schemering, maar om in iedere situatie de veiligheid bij daglicht te verhogen, zijn de leuningen verlicht. Dat gebeurt met een insectenvriendelijke verlichting, zodat hun leefomgeving niet wordt verstoord. Weerstations registreren doorlopend de windsnelheden, het licht en de neerslaghoeveelheden. Met weinig wind schommelt de brug nauwelijks. Is de wind te sterk, dan wordt de Skywalk om veiligheidsmaatregelen gesloten. Om veiligheidsredenen mogen geen fietsen, kinderwagens, rolstoelen en huisdieren op de 1,30 meter brede hangbrug. Er wordt nagedacht over avonden waarop in één richting over de brug kan worden gewandeld om zo ook mensen met een beperking in staat te stellen dit avontuur te beleven.

Beeld: SkywalkWillingen

De bouw

Het duurde drie jaar vanaf het idee via de voorbereiding tot aan de verlening van diverse vergunningen. Er volgden proefboringen en geologische rapporten tot de bouw in januari 2022 eindelijk kon starten. Al in augustus vorig jaar begon het spectaculaire trekken van de stalen kabels. Bijna drie kilometer kabel moest worden getrokken van de Mühlenkopf naar de Musenberg en dat over een lengte van 665 meter en op een adembenemende hoogte. Eén voor één werden de kabels via een speciaal gebouwde kabelbrug steeds verder naar de tegenoverliggende berg gebracht. Dat maakte de Skywalk al tijdens de bouw tot een echte attractie en dat alles trok vele bezoekers. Ze konden de hangbrug al tijdens zijn ‘groei’ bekijken. Toen hoopte men op de opening van de Skywalk in de afgelopen herfst of winter. Maar de vroege winterinval zette een streep door deze plannen. Pas in april 2023 konden de werkzaamheden worden hervat. In die tijd werden de brugplaten en leuningen aangebracht en daarna de totale digitale techniek.

Aanvulling toeristische aanbod

Het stuwmeer Diemelsee was in eerste instantie de plek waar de Skywalk zou komen, maar uiteindelijk koos men in 2018 voor het Upland. Naast de vele actieve outdoormogelijkheden heeft Willingen er met deze hangbrug een bijzondere attractie bij. “Van de ongeveer 350.000 overnachtingsgasten per jaar zal ongeveer een derde van hen de Skywalk Willingen willen verkennen”, zo denkt Arndt Brüne van de groep investeerders. Daarbij komen de dagtoeristen, waarvan eveneens het grootste deel de Skywalk Willingen zal bezoeken. De exploitanten rekenen in totaal op 100.000 bezoekers per jaar.

• Openingstijden: 9.00 uur tot het invallen van de schemering (in de zomer ca. 21.00 uur)
• Prijzen: 11,00 euro voor volwassenen, 8,50 euro voor kinderen (6-15 jaar)

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren