Grote bosbrand in Zwitserse Wallis: verschillende dorpen geëvacueerd

Hugo
Beeld: Blick.ch

Het zuiden van Zwitserland, in het kanton Wallis, is sinds gisterenmiddag getroffen door een grote bosbrand. De brand brak uit rond 17.00 uur in de bossen bij het dorpje Bitsch, dat een toeristisch gebied is. Als gevolg van de brand zijn inwoners uit verschillende dorpen in de omgeving geëvacueerd.

Brand is moeilijk onder controle te krijgen

De situatie is zeer uitdagend voor de hulpverleners vanwege het steile terrein, wat het moeilijk maakt om het vuur onder controle te krijgen. Inmiddels zijn brandweerlieden uit het hele kanton ingezet. De bosbrand heeft een oppervlakte van ongeveer 100 hectare. Dit komt overeen met een oppervlakte van ongeveer 140 voetbalvelden. De hulpdiensten verwachten een blusoperatie van dagen of zelfs weken. Om de brand te bestrijden, worden ook bomen gekapt om het vuur te stoppen.

Beeld: NOS.nl / Reuters

Blussen gaat lang duren

De brandweer verwacht nog dagenlang bezig te zijn met blussen, en zelfs daarna zal het nog weken duren voordat het vuur volledig onder controle is, mogelijk tot aan de herfst. De droogte in het gebied draagt bij aan het verhoogde risico op bosbranden. Daarom geldt er momenteel ook een stookverbod in de regio.

Dorpen in de regio van Bitsch ontruimd

Door de wind hebben de vlammen zich verplaatst richting Riederhorn, een dorpje met ongeveer 200 inwoners, die allemaal geëvacueerd zijn. Ook woningen in het buurtschap Oberried moesten eerder al worden ontruimd. De autoriteiten nemen de situatie zeer serieus vanwege het gevaar van vallende rotsblokken en de snelheid waarmee het vuur zich kan verspreiden. Peter Albrecht, burgemeester van Riederalp, zei dat er voor dit dorp geen gevaar was, ook al kon je het vuur ruiken. De grote trein naar de Riederalp rijdt, maar alleen voor de lokale bevolking en de brandweer. De exploitatie van de gondel is stopgezet en ook wandelpaden zijn gedeeltelijk afgesloten.

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren