Tirol: beer op de weg, ruiter wordt achtervolgd

Hugo
Beeld: hln.be

Eerder berichtten we al over de opkomst van de wolf en merkten we al op dat de beer zich steeds vaker liet zien in de Alpenlanden. Dit laatste dier heeft recent een ruiter de stuipen op het lijf gejaagd in de Tiroolse gemeente Breitenbach am Inn…

Ruiter beleeft hachelijke momenten

Een ruiter heeft afgelopen donderdag een bruine beer waargenomen in de buurt van een bospad, zo meldt loco-burgemeester Adi Moser van Breitenbach in de ‘Tiroler Tageszeitung’. Naar verluid stond de beer op, siste naar de ruiter en achtervolgde hem een tijdje toen hij op de vlucht sloeg. Er zijn tot nu toe geen meldingen van schade aan vee door een roofdier en dit was de eerste keer dat er een beer in de omgeving van Breitenbach werd waargenomen.

In april al de eerste berensporen gevonden

In de regio Kufstein werden in april al berensporen ontdekt. Het lijkt er nu dus op dat dit van deze beer zou kunnen zijn. De waarneming van de bruine beer is ook op de website van de Breitenbach-gemeenschap aangekondigd om mensen te waarschuwen en voorzichtigheid te betrachten, aldus Moser.

Beeld: skiinformatie.nl

Wat te doen als je een beer ziet?

De kans dat je als toerist deze zomer een beer tegenkomt is nog steeds zeer klein, maar wel aanwezig. Bovendien is het afschieten van bruine beren verboden aangezien het een beschermde dierensoort is. Het is dus zeer belangrijk om te weten hoe je je moet gedragen als je een beer zou tegenkomen. Hier zijn zeven praktische tips voor als je een bruine beer tegenkomt:

  • Als je een beer ziet, toon dan respect en houd afstand.
  • Blijf zo kalm en ontspannen mogelijk.
  • Stop en trek de aandacht van de beer door rustig te praten en je armen langzaam te bewegen.
  • Ren niet weg, maar benader het dier ook niet.
  • Probeer de beer niet weg te jagen. Gooi geen takken of stenen naar hem.
  • Houd de beer in de gaten en trek langzaam en beheerst terug. Geef de beer in ieder geval een uitwijkmogelijkheid.
  • Laat geen afval en etensresten achter.
Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren