Nieuwe en duurzame mountainbikeroutes voor Kitzbühel en Kirchberg

Edo
De crew van BIKE ARGE. Beeld: KitzSki/Laiminger

Ga je deze zomer op vakantie naar Kitzbühel en ben je fan van mountainbiken? Maak je borst dan maar nat, want rondom de Sonnenrast Sesselbahn zijn recentelijk een oefenterrein en de nieuwe Sonnenrast en Streiteck Trail uit de grond gestampt. Deze vullen het huidige 25 kilometer lange aanbod van mountainbikeroutes in de regio van het Oostenrijkse Kitzbühel en Kirchberg perfect aan. De MTB Family Area Streiteck omvat 1,4 km aan trails en biedt alles wat beginners en licht gevorderden nodig hebben om te oefenen.

Interregionaal masterplan

De Sonnenrast Trail is een 1,8 km lange Flowtrail met kombochten, speelse rollers, houten platforms, een spectaculaire houten snakerun en adembenemend panorama. In de directe omgeving loopt de Streiteck Trail (0,8 km), een gemiddeld moeilijke lijn met optionele sprongen, drops, platforms en andere trail-elementen. De Sonnenrast Trails maken deel uit van een interregionaal masterplan, ondersteund door het LEADER-programma en Tirol. De initiator is de vereniging BIKE ARGE, bestaande uit Bergbahn AG Kitzbühel, Kitzbühel Tourismus, Tourismusverband Kitzbüheler Alpen - Brixental, de stad Kitzbühel en de gemeente Kirchberg in Tirol; het bedrijf Allegra begeleidt het proces.

De Sonnenrast Trails zijn de eerste mijlpaal van een overkoepelend totaalconcept voor de regio. De MTB Family Area Streiteck en twee nieuwe trails in het gebied van de Sonnenrast Sesselbahn zijn reeds gebouwd. Op 28 juli 2023 vond de opening plaats van de Sonnenrast Trail - de hoofdroute van het nieuwe aanbod - en de MTB Family Area Streiteck. Het nieuwe fietsaanbod wordt al intensief gebruikt, en er zijn stralende gezichten en positieve reacties van alle kanten. Dat bevestigde ook burgemeester Dr. Klaus Winkler van Kitzbühel tijdens de opening. "Ik ben enthousiast over wat er in zo’n korte tijd is ontstaan hier op de Ehrenbachhöhe en in de Streiteckmulde. De Sonnenrast Trails vullen het bestaande fietsaanbod perfect aan en zijn een verdere stap in de richting van duurzaam vrijetijdsaanbod voor onze inwoners en gasten. De BIKE ARGE en de betrokken bouwbedrijven hebben uitstekend werk geleverd. Een grote dank gaat vooral uit naar de eigenaren van de grond en de vertegenwoordigers van de autoriteiten voor de goede samenwerking”, prees Dr. Klaus Winkler. “Het mountainbiketoerisme heeft veel potentieel. Door de uitbreiding van het fietsaanbod voor families en sporters kunnen ook de bestaande skiliften beter worden benut”, voegde Dr. Klaus Winkler, voorzitter van de raad van bestuur van Bergbahn Kitzbühel, eraan toe.

Kitzbühel kent veel mountainbiketoerisme. Beeld: KitzSki Werlberger

Harmonie op de berg

Kitzbühel, Kitzbühel Tourismus en het Tourismusverband Kitzbüheler Alpen - Brixental hebben vorig jaar gezamenlijk de vereniging BIKE ARGE opgericht. Deze vereniging richt zich op de uitbreiding van aanbiedingen van fiets- en wandelpaden, excursiebestemmingen en mountainbikeroutes van Kirchberg tot Mittersill onder het gemeenschappelijke merk ‘Green Mountains’. De Sonnenrast Trails zijn een goed voorbeeld van wat het masterplan ‘Duurzame Mobiliteit’ in de kern voorziet; het project houdt rekening met verschillende behoeften en creëert aantrekkelijke oplossingen die de bezoekersstromen sturen en reguleren. Daarnaast worden bos- en wandelpaden gescheiden. De expertise en belangen van alle betrokken partijen - bosbeheer, jacht, natuurbescherming, landbouw, grondeigenaren, gemeenten, autoriteiten en deelstaat Tirol - worden altijd meegenomen in de planning en uitvoering van de maatregelen. De Sonnenrast Trails zijn voor iedereen een grote meerwaarde voor de nabije en verre toekomst, want ook wandelaars profiteren ervan. Met een geldig skiliftticket voor KitzSki kunnen ze de Sonnenrast Sesselbahn gebruiken om van de Streiteckmulde naar de Ehrenbachhöhe te gaan of om vanaf daar naar beneden te rijden.

Fietsvervoer voor stoeltjesliften

Om de fietsen met de Sonnenrast Sesselbahn te kunnen vervoeren, heeft de Bergbahn Kitzbühel gekozen voor de CE-gecertificeerde aanbouwset (van aluminium) van LEITNER. Het kan tot drie fietsen per stoeltje vervoeren. De bediening is eenvoudig en kan door alle passagiers zelf worden uitgevoerd. Bij de ‘Test-and-Try’-box bij het dalstation van de Sonnenrast Sesselbahn kunnen passagiers het ophangen van hun fiets uitproberen.
De MTB Family Area Streiteck is de ideale ontmoetingsplaats voor MTB-families en beginners. De Sonnenrast Trail en de Sonnenrast Sesselbahn zijn de snelste toegangen tot het oefenterrein, dat zich bij het dalstation van de Sonnenrast Sesselbahn bevindt. Ook bergafwaarts is de MTB Family Area Streiteck bereikbaar met de Sonnenrast Sesselbahn of te voet langs het wandelpad richting Pengelstein. Daar aangekomen is er een 100 meter lange transportband en verschillende kinder- en oefentrails met een totale lengte van ongeveer 1,4 km.

Natuurbehoud centraal

Bij de ontwikkeling van deze spannende trails heeft de BIKE ARGE vanaf het begin natuurbehoud centraal gesteld. Met de grootste zorg en consideratie zijn de natuurbeschermingsnormen vastgesteld en bij elke planningsfase uitgebreid in overweging genomen. De missie was om een fietservaring te creëren die niet alleen gasten enthousiast maakt, maar ook de ongerepte schoonheid van onze omgeving behoudt. De trails zijn ontworpen om harmonieus te integreren in de omgeving en respecteren kwetsbare ecosystemen. Bijvoorbeeld, erosiebescherming wordt bereikt door het aanleggen van de bestaande vegetatie en de trails passen beter in het landschap. Bovendien werden alle bouwmachines uitsluitend voorzien van biodiesel (HVO Hydrotreated Vegetable Oil).

Beeld: KitzSki/Laiminger

Overzicht van de Sonnenrast Trails

Sonnenrast Trail

Lengte: 1,8 km
Gemiddeld stijgingspercentage: 7,5%
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk, S1, blauw
Hoogtemeters: 133 hm
Start- of eindhoogte: 1795 m of 1662 m
Beschrijving: De Sonnenrast Trail is het hoogtepunt voor beginners en ideaal om op te warmen. Deze trail biedt een geweldig panorama van de weelderig groene bergen van de Kitzbüheler Alpen. Maar ook voor gevorderden is de Sonnenrast Trail goed geschikt; hij bevat spectaculaire elementen zoals de 8 meter hoge houten schroef en houten secties door steiler terrein. Goed gebouwde kombochten en optioneel te springen rollers maken het aanbod compleet voor gevorderde fietsers als opstap naar de Hahnenkamm- en Fleckalm Trail.

Upper Streiteck Trail

Lengte: 0,2 km
Gemiddeld stijgingspercentage: 10% met een korte tegenhelling
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, S2, rood
Hoogtemeters: 14 hm
Start- of eindhoogte: 1753 m of 1739 m
Beschrijving: Langs de Upper Streiteck Trail is er een korte optie met een hoog aandeel North Shore-elementen. Kort voor het einde kruist de trail de bosweg en gaat het ongeveer 10 hm omhoog naar het verzamelpunt. Daar kunnen de fietsers vervolgens kiezen tussen de Lower Streiteck Trail of de Sonnenrast Trail.

Lower Streiteck Trail

Lengte: 0,6 km
Gemiddeld stijgingspercentage: 10,5% met een korte tegenhelling
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, S2, rood
Hoogtemeters: 43 hm
Start- of eindhoogte: 1746 m of 1715 m
Beschrijving: Deze jumpige Flowtrail-tak loopt onder de Sonnenrast Trail door. Flowig, met jumps, loopt de Streiteck Trail onder de Sonnenrast Trail langs het soms steile Bärenkopf-terrein. Jump- en feature-opties, evenals een klein platenveld, maken de rit voor fietsers plezierig voordat een houten platformleiding leidt naar een 130 meter lange, spectaculaire Northshore-uphill. Hier overwint men de rotsmuur eronder en komt dan weer uit op de Sonnenrast Trail.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren