Veel ongevallen met paragliders in Tirol

Edo

Er zijn momenteel opvallend veel ongevallen met paragliders in Tirol. De frequente onstabiele weersomstandigheden van de afgelopen weken zijn een van de redenen, denken experts. Maar er is ook grote belangstelling voor paragliding. Veel vliegscholen die bijscholingen aanbieden op het gebied van vliegveiligheid zijn volgeboekt, meldt Tirol ORF.

Meer eigen verantwoordelijkheid

Het is niet ongebruikelijk dat piloten in de problemen komen tijdens onstabiele weersomstandigheden, wat de laatste tijd vaak het geval was. Tot dusver zijn dit jaar 52 mensen gewond geraakt bij paraglidingongevallen in Tirol, dat zijn er 12 meer dan het jaar ervoor. Drie paragliding-ongevallen eindigden met dodelijke afloop. Om dergelijke ongevallen te voorkomen, stelt Ewald Kaltenhofer van de luchtvaarttoezichthouder in de Aeroclub Austria de piloten verantwoordelijk.
“Ongevallen worden bijna altijd veroorzaakt door een fout van de piloot, de piloot doet iets verkeerd. En paragliden is een sport waarbij je geen fouten mag maken. Het weer wordt onderschat, er zijn inschattingsfouten, je begint toch, ook al is het op het randje", zegt Kaltenhofer. "Zo ontstaan fouten. Er wordt meer eigen verantwoordelijkheid gevraagd van de piloten.”

Cursussen risicomanagement: simulatie van gevaren

Deze eigen verantwoordelijkheid kan worden geoefend in veiligheidstrainingen. Simon Winkler is een professionele paraglidingpiloot en vlieginstructeur. Over de training zegt hij: “Je kunt je een veiligheidstraining voorstellen als een rijveiligheidstraining met een auto. Extreme vliegmanoeuvres worden nagebootst en je leert hoe je deze kunt oplossen. Maar ook op het gebied van risicomanagement worden veel opleidingen aangeboden. Dat wil zeggen: hoe herken ik risico’s, hoe kan ik risico’s vermijden om het geheel veiliger te maken.”

Bijscholing op meteorologisch gebied en dergelijke veiligheidstrainingen vormen de basis om de sport veiliger te maken. Op sommige dagen zijn er onlangs meerdere ongevallen gemeld. In 2023 zijn er al 74 paraglidingongevallen geregistreerd.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren