Wonderbaarlijke redding nadat vrouw zonder bergsportuitrusting in gletsjerspleet stort

Rogier
Gletsjers zijn levensgevaarlijk en niet te onderschatten

Een 29-jarige vrouw is op zaterdag 19 augustus laat in de ochtend in een gletsjerspleet op de Glacier du Géant, nabij de Mont Blanc, gevallen. Ze was omhoog gegaan met de kabelbaan van de Skyway, aan de Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief. De toeriste waagde zich op de gletsjer zonder de juiste klimuitrusting. Ze werd verrast door een sneeuwbrug die onder haar gewicht instortte, en ze werd meegesleurd in een val van 20 meter, miraculeus zonder ernstige verwondingen.

Met de schrik vrij

De bergredders van het Peloton de gendarmerie de haute montagne (PGHM) van Chamonix, haalden haar gemakkelijk uit de spleet en brachten haar naar het ziekenhuis van Sallanches, waar ze een scan en verschillende onderzoeken onderging. De dame kwam met de schrik vrij. Dit had heel eenvoudig veel ernstiger kunnen aflopen.

Roekeloze toeristen

Een ongeval dat de roekeloosheid illustreert die toeristen in de bergen soms tentoonspreiden. De Glacier du Géant, gemakkelijk toegankelijk en ogenschijnlijk ongevaarlijk, herbergt talrijke gevaren. En ondanks borden die eraan herinneren dat het hooggebergte levensgevaarlijk is, wagen onuitgeruste mensen zich regelmatig met sportschoenen en zonder bergsportmateriaal op de gletsjer. Om een gletsjer veilig over te kunnen heb je minimaal een bergsporttouw, klimgordel, een pickel, een helm, ijsboren, karabiners, stijgklemmen, hulptouwtjes, slinges en stevige bergsportschoenen en stijgijzers nodig. Maar bovenal kennis van het terrein en het benodigde materiaal.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren