De bergredding heeft het steeds drukker: 25 % meer ongelukken in de Franse Alpen

Rogier
De bergredding heeft het steeds drukker

De toenemende populariteit van de bergen vertaalt zich deze zomer opnieuw in een explosie van het aantal reddingsoperaties. De voorlopige cijfers wijzen op een stijging van ongeveer 25% in het aantal interventies in het Franse Isère departement ten opzichte van 2022, met een sterke toename van ongevallen met downhill mountainbiken en alpinisme.

Over het algemeen stijgende cijfers

Voorlopige cijfers laten een duidelijke stijgende trend zien ten opzichte van 2022, dat al een jaar van zeer intensieve activiteit was op het gebied van bergreddingsoperaties. De statistieken van de CRS Alpes melden bijvoorbeeld tussen 1 januari en 15 augustus 2023 een stijging van 27% van het aantal operaties in het Isère-gebied in vergelijking met dezelfde periode in 2022, namelijk 383 in 2023 tegenover 300 in 2022.

Meer reddingen in de gehele Alpen

Deze trend is ook te zien bij andere CRS-eenheden in de Franse Alpen, met in totaal 1.335 reddingsacties tussen begin 2023 en 15 augustus, tegenover 1.085 voor dezelfde periode in 2022, een stijging van 23%. Aan de kant van de PGHM in Isère zijn de eerste cijfers nog niet beschikbaar, maar ook daar wordt een toegenomen activiteit bevestigd, met een totaal van ongeveer 350 reddingsacties op 15 augustus.

Tot vijftien helikopterreddingen per dag!

De afgelopen dagen hebben goede weersomstandigheden en de terugkeer van de warmte vakantiegangers en lokale bewoners aangemoedigd om de bergen op te zoeken: de activiteit van de bergreddingseenheden heeft alleen al in de Isère geregeld tot vijftien interventies per dag geleid, wat een aanzienlijk aantal is.

Mountrainbiken zorgt voor steeds meer ongelukken

Downhill mountainbiken zorgt voor steeds meer ongelukken

Twee activiteiten springen eruit met een stijging van het aantal ongevallen. De eerste, downhill mountainbiken, leidt elk jaar tot een groeiend aantal reddingen waar vaak medische hulp bij nodig is.
Dit jaar lijkt de versnelling nog sterker. Bijvoorbeeld, volgens de cijfers van alleen de CRS Alpes, waren er in 2022 tussen het begin van het mooie seizoen en 15 augustus 27 reddingsoperaties uitgevoerd waarbij mountainbikers betrokken waren, tegenover 53 reddingsoperaties in dezelfde periode in 2023, een stijging van 96% in het aantal interventies.

Goede condities in hooggebergte zorgen voor meer activiteit en dus ook reddingen

Dit jaar heeft de bergredding ook te maken met meer alpiene reddingen. De CRS Alpes, heeft sinds het begin van het jaar in Isère hulp verleend aan 28 klimmers en bergbeklimmers, tegenover 13 in 2022 (+115%). Dit is opvallend want de voorgaande jaren werden gekenmerkt door een relatieve afname van alpiene ongelukken in het hooggebergte. Dit kwam doordat de alpine activiteit afnam vanwege gevaarlijke en droge condities. Dit jaar waren de condities hoog in de Alpen zeer goed.

Er kwamen dit jaar minder wandelaars in de problemen

Minder wandelaars in de problemen

Dan is er nog het wandelen, de discipline die het grootste aantal reddingsoperaties vertegenwoordigt en wat opmerkelijk is, lijkt tekenen te vertonen van een afname in het aantal ongevallen: de CRS Alpes in Grenoble heeft in 2022 (tot 15 augustus) 107 wandelaars gered, tegenover 100 in dezelfde periode in 2023.

Onwetendheid over de bergen en misbruik van reddingsverzoeken

De bergredding geeft ook aan dat het lijkt dat mensen minder schroom hebben om de bergredding te bellen. Natuurlijk moet je altijd bellen als je hulp nodig hebt. De bergredding heeft liever dat je te vroeg belt dan dat het te laat is. Maar het allerbelangrijkste is om je niet in de problemen te brengen. Doe alleen tochten die in je mogelijkheden liggen, hou rekening met het weer en de geldende condities en vooral, overschat jezelf niet. Bouw rustig ervaring en kennis op in de bergen voordat je aan grote avonturen begint. De afgelopen jaren zijn reddingswerkers het erover eens dat er een nieuw publiek is dat de bergen, gevoed door social media, als het ware consumeert en het normaal vindt om bij het minste probleem te worden gered,het liefst per helikopter.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren