Indrukwekkende beelden: gevaarlijke condities vanwege hitte maken bergdalen onbegaanbaar

Rogier

Het warme weer in de Alpen zorgt ervoor dat veel bergsporten zwaarder worden. Maar veel ernstiger dan dat is dat de bergen er ook onder te lijden hebben. Gletsjers smelten in sneltreinvaart en door het verdwijnen van de permafrost storten bergen in. Nota bene het dal waar ik deze week een wandeltip voor gaf is momenteel verboden terrein vanwege het instortgevaar van de bergen erboven.

Puinlawines in beroemde helling

Boven de Celse Nière vallei, de vallei die naar de Franse Sélé hut loopt ligt het Pelas Verney couloir, een sneeuw (in de zomer steeds minder) couloir, dat beroemd is bij steil terrein skiërs. Sinds een week komen er met grote regelmaat enorme puinlawines uit deze helling onder de Pointe de Celse Nière. Naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door het verdwijnen van de permafrost in deze bergen. De bergredding raadt iedereen ten stelligste af om deze vallei in de lopen. De kans dat grote blokken het wandelpad raken is reeël. Hierdoor zijn de Pelvoux en de Sélé hut momenteel ook gesloten. Waarschijnlijk tot het einde van het seizoen. Zie de video hierboven met welk geweld dit naar beneden stort.

Puinlawines op de Pelas Verney

Wandeling onmogelijk door veel smeltwater

De Mahure-gletsjer in de Vanoise smelt zo sterk dat de Grand-Pyx-beek die het voedt, enorm is aangezwollen en de brug die erboven hangt heeft weggespoeld. Het probleem is dat deze brug zich zowel op de GR5 als de GRP “Tour de la Haute-Maurienne” wandelroutes bevindt. Het is de normale route tussen de Plan-Sec of Dent-Parrachée-refuges in het zuiden en de Arpont in het noorden. Doordat de brug is weggespoeld kwamen aan beide zijden wandelaars vast te zitten. Aan de noordzijde naar het zuiden zijn bijvoorbeeld degenen getroffen die de Tour de la Haute-Maurienne maken vanuit Bramans, de gebruikelijke route: zij zijn al meerdere dagen aan het wandelen en kunnen niet meer terug naar hun startpunt. In de andere richting kunnen wandelaars die uit Pralognan komen niet meer terugkeren. Ze kunnen afdalen naar het dal, maar alleen aan de Maurienne-zijde.

Grand-Pyx heeft brug weggeslagen. Foto: CRS Savoie

Dit incident heeft het bergreddingsteam in Modane een groot deel van de dag beziggehouden. “Mensen moeten proberen de beek niet over te steken”, benadrukken de reddingswerkers. Twee bergredders, samen met een parkwachter van het Nationaal Park Vanoise, hebben enkele uren besteed aan het opzetten van een tijdelijke oplossing. “We hebben een omleiding met een veiligheidskabel opgezet, maar je moet een ervaren wandelaar zijn om het te gebruiken”, benadrukt een reddingswerker in de Franse krant Le Dauphiné. Op dit moment is het advies dus duidelijk: vermijd het gebied. De hoeveelheid water zal niet snel afnemen, dus de wederopbouw van de brug laat even op zich wachten.

Problemen op meer plekken

Dit zijn niet de enige wandelingen die niet meer mogelijk zijn vanwege de kans op uit de oevers tredende rivieren of puin- en ijslawines. Zorg dat je voldoende informatie inwint voor elke wandeling die je wilt gaan maken in het (hoog)gebergte. Lees alle informatie die voor of bij het pad staat, en vraag informatie bij de lokale VVV’s en gidsenbureaus voordat je een lange tocht in de bergen gaat maken.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren