Noodweer afgelopen najaar vernietigt 30 km aan paden en 45 % van bruggen in Ecrins massief

Rogier
Ruim 600 km aan paden moet onderhouden worden

2023 was een heftig jaar in het populaire Écrins-massief in de Franse alpen, met hevige regenval, puinlawines en overstromingen. Hierdoor is enorme schade aangericht aan de wandelpaden en bruggen in dit nationale park. Ongeveer 45% van de loopbruggen en 30 km aan paden werden beschadigd en vaak zelfs compleet vernietigd, waardoor uitzonderlijke financiering nodig is voor herstelwerkzaamheden.

Heftig weer

Tussen juli en oktober werden de Écrins getroffen door zeer zwaar weer. Wat voor een ongekende schade zorgde. Vooral de valleien van Valgaudemar en Oisans werden zwaar getroffen, met driekwart van de door het park onderhouden loopbruggen beschadigd of vernietigd.

Puinlawines zorgde ervoor dat het Sele dal vorige zomer afgesloten werd

3 ton extra nodig

Het herstel van de beschadigde paden en loopbruggen vereist een extra budget van €300.000 vergeleken met normaal onderhoud, dit geld wordt door de Franse staat en Europa beschikbaar gesteld. Het doel is om tegen de zomer toegang te herstellen tot alle berghutten, alpenweides en alle wandelpaden.

Lichtere bruggen

De herstelwerkzaamheden zullen pas laat in hetvoorjaar beginnen, dit vanwege de vele sneeuw en het hoge water in de rivieren. De betreffende paden zullen geleidelijk aan het begin van de zomer heropenen. Beschadigde loopbruggen worden vervangen door lichtere, mobiele constructies die sneller kunnen worden geïnstalleerd, maar kwetsbaarder zijn voor zomerse overstromingen.

Moderne (kostbare) bruggen kunnen hoogwater beter aan

Vaker noodweer

Experts waarschuwen dat 2023 mogelijk slechts het begin is van frequente schade door extreme weersomstandigheden in de bergen, als gevolg van klimaatverandering. Er wordt voorspeld dat lokale onweersbuien, die extreme neerslag veroorzaken, met 7% zullen toenemen voor elk extra graad opwarming. Daarnaast neemt het risico op puinlawines boven 2500 meter hoogte toe door het smelten van gletsjers en het verdwijnen van de permafrost.

609 km aan paden

De toegenomen frequentie van dergelijke gebeurtenissen dwingt het park om zijn strategie voor het bouwen van duurzame infrastructuur te heroverwegen. Op plekken die al bekend stonden vanwege grote kans op schade zijn er soms al speciale bruggen aangelegd die bestand zijn tegen hoogwater en noodweer. Het Écrins-massief heeft 609 km aan paden, waarvan 88% wordt onderhouden door het nationaal park, wat jaarlijks normaal gesproken €370.000 kost.

Bron: Parc national des Ecrins.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren