Met een spanwijdte van 2,90 meter is de lammergier een van de grootste en indrukwekkendste vogels in Europa. Nadat de soort in de 20e eeuw in Oostenrijk werd uitgeroeid, werpen de pogingen tot herintroductie langzaam vruchten af en kunnen toeristen ze weer sporadisch spotten. Er zijn ondertussen negen paar lammergieren in Oostenrijk.
Een lammergier staat hoog op het lijstje van iedere vogelspotter. Er daadwerkelijk een zien gebeurt niet elke dag. In het hele Alpengebied wordt de populatie momenteel geschat op 300 tot 400 dieren. Het is daarom zeldzaam om ze in het wild te ontdekken en te observeren. Het onlangs gestarte project heeft tot doel bestaande broedplaatsen te behouden en tegelijkertijd nog meer beschermde habitats te creëren.
De Tiroler natuurparken Karwendel, Kaunergrat, Tiroler Lech, Ötztal en het Hooggebergte-Natuurpark Zillertaler Alpen hebben hun krachten gebundeld voor het project. Alle gegevens worden gezamenlijk geanalyseerd. Zelfs de kleinste waarneming of tip van het publiek kan nuttig zijn, dit geldt ook voor bezoekende Nederlanders tijdens een vakantie in het Alpenland. Als er een nest wordt ontdekt, blijft deze echter geheim voor het publiek. De experts maken ook niet bekend waar de drie reeds geïdentificeerde paren lammergieren in Tirol precies leven.
De roofvogels hebben de grootst mogelijke bescherming nodig tegen bronnen van verstoring. Mensen zijn soms de grootste bedreiging voor de lammergier, vertelt Elisabeth Weninger, hoofd van het Lammergiermanagement tegen Tirol ORF: “Omdat lawaai of het te dicht naderen van het nest kan leiden tot broedmislukking,” zegt de biologe en vervolgt: “Om verstoring echt te voorkomen, moeten we soms ook gebieden afsluiten.”
Volgens de bioloog is elk dier en elk extra broedsel een groot voordeel: “De lammergier wordt pas heel laat geslachtsrijp, op zevenjarige leeftijd. Ze hebben maar één broedsel per jaar. Dit betekent dat als het broedsel dan mislukt, het dramatisch is. Met zo weinig geregistreerde lammergieren telt elk ei.”
Bewustmaking is ook cruciaal om de toekomst van de vogel veilig te stellen. Presentaties, workshops en andere communicatiemaatregelen moeten helpen om het bewustzijn en de fascinatie voor de vogelsoort te bevorderen: “Dat we gewoon zeggen: hij hoort bij ons, als pure aaseter is hij belangrijk voor ons ecosysteem.” De provincie Tirol stelt tot eind 2026 maximaal 54.000 euro beschikbaar voor het beheer van de lammergier. Bijna de helft hiervan wordt gedekt door EU-financiering.