De Oostenrijkse Alpenclubs luiden de noodklok. Er is een structureel tekort aan middelen om berghutten en wandelpaden in Oostenrijk te onderhouden. 272 hutten en 50.000 kilometer aan wandelpaden verkeren in acute nood, aldus de overkoepelende vereniging VAVÖ. Deze is nu een petitie gestart om de toekomst van hutten en wandelpaden veilig te stellen.
De VAVÖ meldt dat drie tot vier berghutten per jaar nu al niet langer beheerd kunnen worden. Bijna geen enkele hut is volgens de vereniging in staat om de onderhoudskosten te financieren uit lopende huttenactiviteiten als overnachtingen en maaltijden, ondanks de bestaande subsidies. Deze subsidies vangen nu minder dan 18 procent van de lopende onderhoudskosten op. Sinds de laatste subsidie-aanpassing in 2013 zijn de bouwkosten in het dal echter met 42 procent gestegen en in het hooggebergte nog meer. Dit is volgens de verenigingen die het onderhoud voor rekening nemen niet langer houdbaar. Sommige hutten zijn 150 jaar oud. Grote renovatie- en vervangingsprojecten hebben zich in de loop der jaren opgestapeld als gevolg van beperkte middelen. Men wil de hutten koste wat het kost behouden omdat ze een belangrijke rol voor wandelaars en klimmers vervullen. Zo bedienen ze veel toeristen en bieden ze elke dag veiligheid en onderdak. Ook vormen ze een meldpunt voor noodgevallen.
Ook de wandelpaden in de bergen verkeren in moeilijkheden. Het markeren en bewegwijzeren vindt veelal plaats door vrijwilligers van de Alpenverenigingen die steeds meer te doen krijgen, doordat er steeds meer aansprakelijkheid bij de beheerders van de paden komt te liggen. Tegelijkertijd ziet men het aantal aardverschuivingen en steenslag toenemen, onder andere door het ontdooien van de permafrost. Voor het onderhoud zijn de verenigingen afhankelijk van lidmaatschapsbijdragen, donaties en overheidssubsidies.
De VAVÖ is nu een petitie gestart voor een noodpakket van 95 miljoen euro om de Oostenrijkse berghutten en wandelpaden te redden. Men wil dit tevens verankerd zien in het regeringsprogramma van de Oostenrijkse overheid. Voor meer informatie of het ondertekenen van de petitie bekijk de website notruf-aus-den-alpen.at.