Betere informatie over toestand Oostenrijkse bergpassen

Edo
De Großglockner Hochalpenstraße. Beeld: Michael Stabentheiner/grossglockner.at

Een ritje over de Großglockner Hochalpenstraße is voor veel Nederlanders een geliefde dagtrip tijdens een vakantie in de deelstaten Salzburg of Karinthië. Maar liefst 50 miljoen mensen volgden reeds de 48 km lange panoramische tolweg langs Oostenrijks hoogste bergtop. Zo zijn er nog veel meer populaire bergpassen in dit Alpenland. Helaas zijn hoge bergpassen een magneet voor slecht weer waardoor ze regelmatig worden gesloten. Een domper op je dag! Maar geen nood: de informatie over de berijdbaarheid en veiligheid van deze toeristische trekpleisters wordt nu nog gedetailleerder en duidelijker gepresenteerd met geheel vernieuwde websites die je kunt checken voordat je de deur uit gaat.

Veiligheid eerst

Wie voortaan op www.grossglockner.at klikt, beleeft de mooiste panoramaweg van Oostenrijk in een compleet nieuw design. Bij de relaunch van de website werd bijzondere aandacht besteed aan het verbeteren van de veiligheidsinformatie. Wanneer je de nieuwe website opent is het eerste wat je ziet de meest recente informatie over de toegankelijkheid van de weg, in overeenstemming met het motto “Veiligheid eerst”.

Het nieuwe webportaal van de Großglockner Hochalpenstraße

Een apart gedeelte in signaalgeel informeert je in één oogopslag of de Grossglockner Hochalpenstraße gesloten of open is, ook voor evenementen, of dat delen van de weg zijn afgesloten voor verkeer. Ook is het mogelijk dat de weg alleen voor bepaalde categorieën voertuigen is afgesloten. Nieuw is dat bezoekers aanvullende informatie krijgen over waarom bijvoorbeeld de weg of bepaalde trajecten gesloten zijn, of een precieze uitleg over wat bijvoorbeeld wordt bedoeld met ‘winteruitrusting’. Jarenlange ervaring heeft geleerd dat bezoekers deze informatie erg op prijs stellen.

Wie beter geïnformeerd is, rijdt beter

De nog preciezere en duidelijkere informatie over de wegsituatie op de nieuwe website moet weggebruikers helpen om de wegsituatie beter in te schatten en zo de Grossglockner Hochalpenstraße nog veiliger te maken. Buiten het seizoen is de weg bijvoorbeeld tijdelijk gesloten voor motoren en fietsen vanwege de sneeuw in het hooggebergte en de ijzel die zich kan vormen. Zelfs als de temperaturen beneden in het dal al zomers zijn.

Loketten en webcams

Als er ter plekke vragen zijn over de bereikbaarheid of de weerssituatie, staan de medewerkers van de GROHAG-kassa’s natuurlijk ook klaar om informatie te verstrekken. Dankzij de webcams op de Edelweiß-Spitze, Fuscher Törl, Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, Wallackhaus en Hochtor kun je de actuele weersituatie langs de Grossglockner Hochalpenstraße ook altijd vanuit je luie stoel bekijken. Ook deze zijn te zien op de nieuwe website!

Wandelen naast de Nockalmstrasse

Digitale upgrade voor heel het land

De Grossglockner Hochalpenstraße is niet de enige toeristische route die een webupgrade heeft gekregen. Ook de websites van de Nockalmstraße, Villacher Alpenstraße en Gerlos Alpenstraße zijn voorzien van dezelfde veiligheidstool voor weggebruikers; en de website van Krimmler WasserWelten heeft een nieuw design gekregen.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren