Zomergebruik van gondel Matrei ingekort

Edo
De Goldriedbahn in Matrei. Beeld: GT1976

De Schultz Gruppe wil de exploitatie van de Goldriedbahn in het Oostenrijkse Matrei in Oost-Tirol in de zomer inkorten vanwege de lage bezettingsgraad. Volgens de exploitatieverplichting zou deze echter elf weken in bedrijf moeten zijn, dus de vraag is of dit wel wettelijk mag. Berghutjes zijn namelijk afhankelijk van deze liftaanvoer van toeristen.

Horeca afhankelijk van exploitatie gondellift

De Goldriedkabelbaan in Matrei lag vorige zomer ook al wekenlang stil. Destijds werden renovatiewerkzaamheden als reden aangevoerd. Eigenlijk wilde de Schultz Gruppe, de grootste particuliere kabelbaanexploitant van Oostenrijk, de gondel ook dit jaar weer buiten bedrijf houden, maar daar werd geen toestemming voor gegeven. Er is een exploitatieverplichting voor de zomer, die onderdeel is van de vergunning. De horeca op de berg is immers afhankelijk van de gondellift aangezien veel toeristen op deze manier de hoger gelegen bezoeken hutjes bezoeken.

Verlenging zomerseizoen

De Schultz Gruppe heeft nu een aanvraag ingediend om de zomerexploitatie in te korten van elf naar zes weken, meldt Tirol ORF. De bedieningstijden zouden worden aangepast aan de bezettingsgraad en die loopt in Matrei helaas terug. Een beslissing van de autoriteiten laat nog op zich wachten. De Oostenrijkse politieke partij Liste Fritz heeft de aanvraag al bekritiseerd: het torpedeert de toeristische inspanningen om het zomerseizoen te versterken.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren