Let op: hoog water maakt kajakken gevaarlijker

Rogier

Vanwege de vele sneeuwval en regen dit voorjaar zijn veel rivieren in de Alpen hoger dan normaal. Dat is goed nieuws voor wildwaterfanaten. Dit betekent ook dat het kajakseizoen langer zal zijn dan normaal. Maar let op: het hoge water maakt momenteel de omstandigheden op de rivieren moeilijker en gevaarlijker dan normaal in deze tijd van het jaar. In Zuid-Frankrijk zijn de afgelopen dagen twee kajakkers om het leven gekomen, dus wees voorzichtig als je momenteel het ‘witte water’ opzoekt.

Twee tragische ongevallen in 2 dagen!

Gisteren, dinsdag 11 juni, is een Engelse kajakker om het leven gekomen op steenworp afstand van het centrum van Briançon in de Durance. De dag ervoor is een Ierse kajakker om het leven gekomen in de Ubaye. De rivieren in de Alpen zijn zeer hoog.

Hogere risico’s

De huidige rivieromstandigheden vergroten de risico’s aanzienlijk. Het is daarom cruciaal om extra waakzaam te zijn als je gaat kajakken. Aarzel niet om een “volume” moeilijkheidsgraad toe te voegen aan bepaalde rivieren! Als je niet over ervaring met hoogwater en/of het vereiste technische niveau beschikt, ga dan niet de rivier op!

Breng kajakkers op de hoogte

Lokale kajakverenigingen vragen om deze informatie te verspreiden, vooral onder buitenlandse kajakkers, of ze nu professionals of amateurs zijn.

Ga goed voorbereid op pad!

  • Neem de nodige veiligheidsmaatregelen,
  • Beoordeel zorgvuldig de weers- en wateromstandigheden voordat je de rivier op gaat,
  • Zorg ervoor dat iedereen goed is uitgerust,
  • En onthoud: de rivier ligt er volgende maand of jaar nog steeds!
Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren