Salzburger MTB'ers strijden tegen zwerfafval

Edo

Mountainbikers zijn niet altijd graag geziene gasten in het serene natuurlandschap. Dat geldt niet alleen in Nederland maar ook in Oostenrijk. Bijvoorbeeld in Salzburg, waar op de Heuberg sinds kort de eerste legale mountainbikeroute ligt. Vrijwilligers kwamen daar onlangs bijeen voor de eerste “Zsomm ram Tog”, waarbij er vuil werd geruimd. Activiteiten als deze moeten niet alleen een positieve invloed hebben op het milieu, maar ook op de externe perceptie van deze sport.

Afvalinzameling

Het eerste legale mountainbikeparcours in Salzburg is net iets meer dan een jaar open op de Heuberg. Net buiten de stad Salzburg wordt er echter - net als op andere bergen en in bossen - steeds weer afval achtergelaten. Daarom kwamen afgelopen vrijdag ongeveer 20 gemotiveerde helpers bij elkaar om drankblikjes, sigarettenpeuken en zelfs een tuinstoel in te zamelen. Er werden ongeveer tien zakken verzameld, meldt Andreas Hörlsberger, plaatsvervangend voorzitter van de Salzburger Mountainbike Club, in een interview met Salzburg24. Maar de gezamenlijke actie met RC Gnigl en de Alpenclub omvat meer dan alleen opruimen.

Externe perceptie

Aan de ene kant is het doel om de gemeenschap te leren om de natuur met respect te behandelen. Anderzijds is de eerste Heuberg Zsomm ram Tog bedoeld om het imago van mountainbikers te verbeteren - ook al is de externe perceptie de afgelopen jaren en decennia al verbeterd, meent Hörlsberger. Steeds meer mensen zijn enthousiast over mountainbiken.
Dit brengt echter ook nadelen met zich mee. Naar zijn mening worden er nog steeds veel te weinig legale routes aangeboden, wat betekent dat veel sporters onvermijdelijk illegaal reizen - bewust of onbewust. Als gevolg daarvan is er nog steeds een risico op conflicten met wandelaars, landeigenaren en jagers, zegt de plaatsvervangend voorzitter van de vereniging over de huidige situatie.

Rechten en plichten

Wie deze zomer gaat mountainbiken tijdens zijn vakantie in de bergen, kan dus ook helpen om het imago op te poetsen. Gooi je afval in de daarvoor bestemde afvalpunten, en mocht je zwerfvuil vinden, neemt dit dan bijvoorbeeld mee. Houd je daarnaast aan de rechten en plichten van mountainbikers:
• Blijf op de paden
• Rij voorzichtig
• Snij geen bochten af
• Slip niet door de bochten
• Wees zo stil mogelijk
• Rij niet 's nachts (verboden en schadelijk)
• Neem je afval mee
• Geef altijd voorrang aan wandelaars

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren