Timmelsjoch Hochalpenstrasse weer open voor zomerverkeer

Edo
Beeld: Timmelsjoch Hochalpenstrasse AG

Sind vrijdagochtend 07:00 uur is de Timmelsjoch Hochalpenstraße weer geopend voor publiek na zijn jaarlijkse wintersluiting. Bijna acht weken lang hebben de Noord- en Zuid-Tiroolse wegploegen de ongeveer 34 kilometer lange weg tussen Gurgl aan de Ötztalkant en Moos in Passeier aan de Zuid-Tiroolse kant vrijgemaakt.

Indrukwekkende sneeuwmuren

De recent vrijgemaakte bergpas is een toeristisch ritje zeker waard vanwege de hoge omringende sneeuwmuren. Manfred Tschopfer, bestuurslid van Timmelsjoch Hochalpenstrasse AG, zegt dat de sneeuw op sommige plekken twaalf meter hoog is opgestapeld. “De eerste bezoekers zullen sneeuwmuren tot vijf meter hoog zien”, aldus Tschopfer.

Toegankelijk met zomerbanden

De reis over de 2.474 meter hoge pas tussen de Stubaier en Ötzaler Alpen kost 19 euro voor auto’s enkele richting en 26 euro heen en terug. Voor motorfietsen moet je 17 of 23 euro betalen. Volgens de exploitanten is de reis veilig met zomerbanden. De tolweg is naar verwachting tot eind oktober dagelijks geopend van 07.00 uur tot 20.00 uur.
De bergpas wordt vaak gebruikt als een rustige route naar het Gardameer of verder naar het zuiden. Veel mensen kiezen er echter voor om gewoon een dagje uit te gaan en te genieten van de vele bochten. Onderweg kun je stoppen bij het TOP Mountain Crosspoint, waar zich een panoramisch restaurant en een motormuseum bevindt.

De Timmelsjoch Experience

Langs de Timmelsjoch Hochalpenstraße vind je zes informatiepunten die samen de “Timmelsjoch Experience” vormen. Deze route draait niet alleen om uitzichten, maar ook om culturele inzichten. De sculpturen, ontworpen door de Italiaanse architect Werner Tscholl, bevatten verhalen over smokkel, de bouw van de weg, een UFO-landing, de bospolitie, en de invloed van gletsjers op het landschap. Deze informatiepunten heten Steg, Smuggler, Pass Museum, Transit, Telescope en Garnet, en bieden een interessante kijk op de unieke bergomgeving.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren