Fietstoerisme in Oostenrijkse skigebieden groeit

Edo
Liftmaatschappijen vervoeren plotseling fietsen in plaats van ski’s.

Fietsen wordt steeds belangrijker voor liftmaatschappijen. In het Tiroolse Sölden bijvoorbeeld bestaat inmiddels 30 procent van de vervoerde gasten uit mountainbikers. Skigebieden leunen in de zomer steeds meer op fietstoerisme.

Veel potentie

Sölden is een traditioneel wintersportoord in het Ötztal, maar inmiddels ook een zomerbestemming voor mountainbikers. De liften werden aangepast voor fietsers en er werd 60 kilometer aan fietspaden aangelegd. Oliver Schwarz, directeur van Ötztal Tourismus, legt aan Tirol ORF uit dat de bestaande faciliteiten zoals skischolen en sportwinkels hun aanbod hebben kunnen uitbreiden met fietstoerisme. Hij acht de potentie groot, vooral omdat er alleen al in buurland Duitsland veel fietsers zijn. “Als een gast bij ons verblijft, brengt hij de nacht door, huurt eventueel uitrusting en stopt bij een van onze 30 hutten in de Bike Republic”, zegt Schwarz. Deze gasten hebben een ‘hoge waardecreatie’, zegt Schwarz.

Opkomst fietstoerisme

Sporteconoom Martin Schnitzer van de Universiteit van Innsbruck beschrijft de opkomst van het fietsen op de berg als een “economische jackpot” voor sommige skigebieden. “Klimaatverandering is een modewoord dat we keer op keer horen. De seizoenen worden korter. We hebben ook zware regenbuien in de winter. De vraag hoe lang en wanneer je nog kunt skiën houdt iedereen als het ware bezig”, zegt Schnitzer.
Fietstoerisme heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig product. Ook andere wintersportplaatsen zoals Leogang, Lenzerheide (Zwitserland) en Livigno (Italië) zijn in de zomer afhankelijk van mountainbikers.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren