Leuke zomersporten: rotsklimmen

Redactie

In de serie leuke zomersporten in de bergen neem ik jullie nu mee met rotsklimmen. Ooit ben ik naar de bergen verhuisd om meer te kunnen klimmen en ijsklimmen (check hier het filmpje over ijsklimmen). Dat daarna de wintersport mijn grote liefde werd moge duidelijk zijn. Toch kun je mij in de zomer, als echt alle sneeuw gesmolten is, nog regelmatig op de mooie rotswanden in de buurt vinden. Rotsklimmen is interessant puzzelen met de natuur en een gezonde dosis spanning erbij.

Ervaring nodig

Gevoed door slechte Hollywoodfilms denken veel mensen dat rotsklimmen levensgevaarlijk is. Natuurlijk is rotsklimmen niet iets dat je zomaar kunt doen. Zelfs niet als je al eens in een hal geklommen hebt. In de bergen moet je namelijk zelf je touw mee naar boven brengen en zelf vaste punten en standplaatsen kunnen aanleggen. Daarvoor heb je ervaring en kennis nodig. Heb je die kennis niet dan is rotsklimmen inderdaad gevaarlijk. Mét die kennis echter is het zelfs veiliger dan wintersport. Voor veel mensen die beginnen is het steile terrein waar je in terecht komt nogal spannend maar dat is een leuke angst om te overwinnen.

Indrukwekkend maar met goede kennis niet gevaarlijk!

Hoe werkt het?

Bij voorbehaakte routes, zoals in bovenstaand filmpje, klim je omhoog met ‘setjes’ aan je gordel. Bij elke haak die je tegenkomt klik je een karabiner in de haak en gaat een andere in het touw. Als je daarna doorklimt wordt je gezekerd door die haak, en is vallen geen enkel probleem. Als je eenmaal boven bent maak je jezelf vast aan een standplaats en kan de naklimmer naar boven komen. Omdat bij deze het touw van boven komt kan de naklimmer maar enkele tientallen centimeters vallen, mits goed gezekerd. Je kunt ook op kortere routes klimmen en dan kan de zekeraar gewoon beneden blijven bij het zekeren. Maar ook hier moet een klimmer het touw zelf naar boven brengen, voorklimmen zoals dat heet.

Moeilijkheidsgraad

In het klimmen bestaan moeilijkheidsgradaties. Deze begint bij 1 (af en toe handen nodig) 2 (klauteren) en het echte klimmen begint bij 3. Vanaf 6 krijgt deze waardering een letter a, b of c erbij. Momenteel is de negende graad de moeilijkste gradatie en dat is echt alleen de absolute wereldtop die dat kan klimmen. In klimtopo’s kun je precies terugvinden waar welke route ligt, welke moeilijkheidgradatie deze heeft en wat voor materiaal je eventueel nodig hebt. Zo weet je precies de gradatie en type route die je prettig aankunt.

Gidsen en instructeurs

Klimmen is dus niet iets dat je zomaar veilig zelf kunt doen. Fouten met touwtechnieken zijn vrijwel meteen levensgevaarlijk. Maar als touwtechnieken goed worden toegepast is het een veilige sport. Met een berggids of instructeur kan iedereen die een beetje sportief is mee met een mooie klimtocht. En je hebt echt het gevoel grenzen te verleggen. Een absolute aanrader!

Redactie

Reageren