Mountainbiken is het beste wintersportsurrogaat

Redactie

Wij zijn het op wintersporters met elkaar eens dat de zomer eigenlijk te lang duurt. Dat we te lang moeten wachten op die heerlijke bochten in de sneeuw en dat geweldige uitzicht vanaf een skipiste. Eigenlijk komt er niets in de buurt van het wintersportgevoel. Alhoewel, er is een sport die heel dichtbij komt: mountainbiken. Vijf redenen waarom mountainbiken het allerbeste skisurrograat is:

1. Skigebied = Mountainbike gebied

Eigenlijk is elk skigebied een potentieel mountainbike gebied. Het idee van beide sporten is hetzelfde. Genieten van de afdaling. En liften kunnen, net als bij het skiën, de klim erg eenvoudig maken. Om van een skigebied een mountainbikegebied te maken hoeft relatief weinig werk verzet te worden. Je creëert een aantal mooie paden, eventueel met allerlei features, en je bent klaar! Om het makkelijk te houden zijn zelfs de kleuren van de moeilijkheidsgradaties hetzelfde. Veel skigebieden hebben dat ook door. Een echt mountainbike gebied als Les 2 Alpes verkoopt per seizoen zo’n 60.000 mountainbikepassen! Dat zegt genoeg. Ook Portes du Soleil, Ski Arlberg, Livigno, Les Saisies, Val d’Anniviers, Serfaus - Fiss - Ladis en nog heel veel meer andere gebieden worden ’s zomers omgetoverd tot echte mountainbike gebieden. Als je in de zomer dus ook graag in een skigebied wilt spelen en van dezelfde hellingen en liften gebruik wil maken: de mountainbike is je vriend.

2. Een goede bocht geeft hetzelfde heerlijke gevoel

Een goed aangesneden mountainbike bocht geeft precies hetzelfde gevoel als een perfecte bocht op de pistes. De snelheid, de g-krachten en de benodigde techniek komt net als bij de wintersport samen in een heerlijk gevoel. Een mooi pad met geweldige haarspeldbochten is een droom om af te dalen. Net als een mooie piste of lekkere off-piste helling. Je kunt slippende korte bochten maken, lange snelle halen en zelfs gesprongen bochten zijn mogelijk. Zeker als je de snelheid iets meer opvoert gaat het aanvoelen als skiën. Het enige verschil, vallen met de mountainbike doet (veel) meer pijn dan in de sneeuw. Maar hier verkoopt men gelukkig goede beschermers voor.

3. Je hebt het niveau zelf in de hand

Groen, blauw, rood en zwart, de kleuren van mountainbike afdalingen zijn hetzelfde als de kleuren van skipistes. Hier blijkt al uit dat je het jezelf zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Ook als je buiten het skigebied een tocht rijdt kun je, net als met skiën, zelf beslissen hoeveel spanning je zoekt. Je kunt heerlijk cruisen om te genieten van de natuur en in elk dorpje dat je tegenkomt wat drinken. Je kunt ook een echte cross-country tour maken als een echte kilometervreter. Of je kunt als een bezetene moeilijke hellingen afdalen als een freerider. Voor iedereen is er een manier om te genieten van mountainbiken. En dankzij moderne elektrische mountainbikes is de sport nog toegankelijker geworden.

4. In dezelfde mooie bergen

Natuurlijk missen we in de zomer de sneeuw. Maar het zijn ook de bergen die we missen, toch? Dan is een mountainbike een fijne manier om lekker door de bergen te trekken en te genieten van de natuur. Het uitzicht is op de mountainbike bijna even mooi als ’s winters op ski’s. Zeker in het voor- of najaar als de sneeuw nog, of alweer, op de hoogste toppen ligt. Het genieten van de berglucht en -natuur is op de mountainbike te vergelijken met wintersport.

5. Je kunt jezelf oneindig uitdagen

Met wintersport kun je jezelf continu uitdagen. Om een nog mooier bochtje te draaien, om de je staalkanten net iets beter in de sneeuw te krijgen, om gecontroleerd net iets harder te gaan. Je bent nooit uitgeleerd. Met de mountainbike is dat ook zo. Er zijn ontelbare manieren om een bocht te maken en je kunt altijd leren en altijd beter worden. Iedereen. Net als met wintersport.

Dus…

Dus als je niet kan wachten om naar de bergen te gaan of de zomer altijd veel te lang vindt duren. Boek dan eens een mountainbike-reis of doe een cursus. Huur of koop een mountainbike en ga lekker de bergen in. Ik ben niet de enige die overstag is gegaan. Op alle social media waar ik honderden skiërs volg zie ik in het voorjaar de ski’s ingeruild worden voor mountainbikes. Met mijn vaste groepje skivrienden wisselen we als de sneeuw weg is onze ski’s trouwens ook om voor onze mountainbikes. Het samenzijn, de adrenaline, het spelen en genieten in de bergen vinden we geweldig en dat kan ook op de mountainbike.

Redactie

Reageren