Een weekend in de Limburgse Alpen

Redactie
Traditionele vakwerkhuizen
Traditionele vakwerkhuizen

Ook in Nederland kun je genieten van ‘echte’ bergen. Okay, ze zijn dan wel niet zo hoog als de Mont Blanc of de Matterhorn, maar de Cauberg, Keutenberg en Vaalserberg hebben veel te bieden. In het zuiden van Limburg kunnen de liefhebbers hun hart ophalen. Fietsen, mountainbiken, wandelen en nog heel veel meer gecombineerd met de bourgondische leefstijl zijn de perfecte ingrediënten voor een actief weekendje weg!

1) Wandelen langs de Geul

De Geul: de snelst stromende rivier van Nederland
De Geul: de snelst stromende rivier van Nederland

Een must-do in het zuiden van Limburg is een mooie wandeling langs de Geul. Ook met kinderen is dit een leuk uitje. De Geul meandert door het heuvellandschap en op allerlei plekken komen er andere beken uit in het riviertje. Je kunt je wandeling langs de Geul natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt, maar wij liepen een wandeling van een kilometer of zes die start in het dorpje Epen. Naast de mooie uitzichten waar je onderweg van kunt genieten loop je ook langs een klassieke watermolen. Met picknick erbij ben je dan zo’n twee uur onderweg. Op de website van Natuurmonumenten vind je meer wandelingen rondom de Geul.

2) Skiën in Landgraaf

Lange afdaling in Landgraaf
Lange afdaling in Landgraaf

In Landgraaf vind je de grootste indoorbaan met echte sneeuw van Nederland. De pistes van SnowWorld liggen op de Wilhelminaberg. Dit is een kunstmatige berg die het resultaat is van het storten van mijnsteen, een bijproduct van de kolenwinning. De pistes zijn zo’n 500 meter lang en er is zelfs een stoeltjeslift aanwezig. Ook buiten het skiën of snowboarden is er genoeg te doen, want direct naast SnowWorld vind je het klimpark Adventure Valley. Hier kun je op diverse parcoursen je hoogtevrees overwinnen (zowel voor kinderen als volwassenen erg leuk), met een zipline afdalen, maar je kunt ook een ritje maken in de alpine coaster. Voor de echte sportievelingen ligt er ook een trap met 508 treden naar de top van de berg op 225 meter!

3) Klassiekers fietsen!

Walhalla voor wielrenners
Walhalla voor wielrenners

Zuid-Limburg is het walhalla voor Nederlandse fietsliefhebbers. Het heuvelachtige terrein is ieder jaar natuurlijk het decor voor de Amstel Gold Race, waar de profs de Nederlandse cols als de Cauberg, Camerig en Keutenberg met duizelingwekkende snelheden omhoog knallen. Ook als amateur is het natuurlijk fantastisch fietsen in deze regio. Mooie tochten met veel hoogtemeters en uiteraard een lunch bij het Hijgend Hert in Vijlen, het legendarische café midden in het bos op de top van de Camerig. Dankzij de e-bikes (je kunt op heel veel plekken in Zuid-Limburg fietsen huren) kunnen ook degenen die een wat mindere conditie hebben genieten van de Limburgse heuvels.

4) Drielandenpunt

Ook nog eens de hoogste berg van Nederland
Ook nog eens de hoogste berg van Nederland

Okay, okay, het Drielandenpunt bij Vaals is natuurlijk zo ongeveer het meest toeristische wat Zuid-Limburg te bieden heeft, maar zeker met kleinere kinderen is het tóch de moeite waard om heen te gaan. Het blijft voor de kleintjes leuk om van Duitsland naar België en weer terug naar Nederland te hoppen. Maak je keuze uit een van de twee uitkijktorens (er staat er zowel eentje in Nederland als in België) en je bent weer een ervaring rijker. En vertel je ook nog het verhaal dat het Drielandenpunt ooit een Vierlandenpunt was (Neutraal Moresnet was van 1816 tot 1920 een neutraal gebied dat grenst aan het huidige Drielandenpunt) en ze hebben ook nog een goed verhaal op school.

5) Banjeren in Valkenburg

Prima uitvalsbasis vanuit Valkenburg
Prima uitvalsbasis vanuit Valkenburg

Zonder twijfel is Valkenburg het meest bruisende dorp van de regio. Hier vind je veel gezellige barretjes en restaurants, maar ook overdag is er van alles te doen. Van grotten tot kastelen en van een sprookjespark tot een rodelbaan waar je met een stoeltjeslift heen wordt gebracht. In Valkenburg gebeurt het. Het is dan ook een ideale uitvalsbasis om het zuiden van Limburg te ontdekken. Wij verbleven op Citykamp Valkenburg van Huttopia, net buiten het dorpje. Een ideale uitvalsbasis met kinderen. Je kunt verblijven in een huisje of simpelweg je tent neerzetten. Het zwembad was in ieder geval favoriet en was perfect om na een dag ‘avontuur’ weer even tot rust te komen.

Ontspannen na een dag inspanning
Ontspannen na een dag inspanning

Zuid-Limburg is een perfecte bestemming voor een weekend (of langer) weg. Dus als die echte Alpen nét even wat te ver weg zijn, dan kun je binnen de landsgrenzen óók die echte bergbeleving vinden.

Redactie

Reageren