Hitterecords sneuvelen bij bosjes in de Alpen

Roel
Onweersbui in verte, gezien vanuit Naturpark Dobratsch bij Villach (A)

Het was me het weekend wel in de Alpen. Een bel met zeer warme lucht passeerde precies tijdens het weekend de Alpen met op veel plaatsen in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Noord-Italië hitterecords voor de maand juni en/of extreem hoge nachttemperaturen. En het is nog niet voorbij, al nemen de onweerskansen toe.

Junirecords

Zaterdagochtend was de temperatuur in Vaduz (Liechtenstein) en het Zwitserse Evionnaz al niet beneden de 22 graden gekomen en dat was de opmaat voor recordhoge temperaturen op zondag. Het station Beznau evenaarde het absolute Zwitserse junirecord van 36,9 graden. Alle rode stations op deze kaart van Zwitserland (bron: MeteoSchweiz) noteerden een junirecord.

In het Oostenrijkse Feldkirch werd het 36,5 graden, de heetste junidag in de Vorarlbergse meetgeschiedenis. En Innsbruck had 35 graden. Tussen het begin van de metingen in 1877 en 2000 lukte dat slechts drie keer. Maar in de afgelopen 10 jaar gebeurde het elf keer. Een onmiskenbaar teken van klimaatverandering. Niettemin is het hoog op de berg natuurlijk goed uit te houden, zoals op de Passo dello Stelvio.

Passo dello Stelvio (IT)

Onweer

Deze week blijft het warm tot heet, in de dalen is het continu tussen de 25 en 33 graden. Wel wordt het onstabieler, met vandaag (maandag) vooral in Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië al enkele forse onweersbuien vallen. Dinsdag vallen deze vooral in Italië en het zuiden van Oostenrijk en vanaf woensdag kunnen ze overal in de Alpen vallen. Vooral in middag en avond; de ochtenden zijn vaak nog wel prima met redelijk wat zon.

Vanaf zondag wordt het vanuit het westen een stukje koeler maar koud en kil zomerweer is niet in zicht. De temperaturen liggen ook dan waarschijnlijk hoger dan het langjarig gemiddelde. Al met al dus prima zomerweer, mits je het gedrag van de buien een beetje in het oog houdt.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren