De zomer in de Alpen is voortvarend van start gegaan. Ook deze week verloopt allesbehalve koel, maar er is wel bijna dagelijks kans op (felle) onweersbuien. In het weekend wordt het wat stabieler.
Juni 2022 gaat de boeken in als een zeer warme maand. Met een afwijking van meer dan drie graden boven het langlarig gemiddelde zal juni zich bovenaan in het rijtje van thermische topmaanden nestelen. En dit nadat mei ook al zo’n twee graden warmer was dan normaal. Hieronder de temperatuurafwijking in Oostenrijk, gemeten tot 27 juni (bron: ZAMG):
Door de hoge temperaturen en de relatief weinige sneeuw afgelopen winter hebben het gletsjers het nu al zeer moeilijk. De sneeuw- en ijssituatie van nu komt overeen met die van augustus in een normaal jaar. Het contrast met vorig jaar is gigantisch zoals hier bij de Grossglockner, Oostenrijks hoogste berg (3798m).
Aan het warme weer komt nog geen einde, maar van zonnig zomerweer is ook geen sprake. Vooral in de ochtenden schijnt de zon regelmatig, maar de lucht is onstabiel waardoor zich vooral in de bergen makkelijk buien kunnen ontwikkelen. Vaak met onweer. Vandaag kunnen vooral op de grens van Oostenrijk en Duitsland zeer actieve buien ontstaan. Dinsdag vallen de buien vooral in Italië, Zwitserland en het zuiden van de Franse Alpen en woensdag en donderdag kunnen ze weer overal vallen. Het is echt warmte-onweer, na een bui kan het weer snel opklaren.
Vrijdag wordt een overgangsdag. Dan trekt er van west naar oost een zone met actieve onweersbuien over de Alpen, maar 's middags wordt het in de Franse Alpen waarschijnlijk al droog. Dat is de opmaat naar een rustiger en stabieler weekend. De temperatuur zet een stapje terug van 30 naar naar zo’n 22 graden in de dalen, maar gaandeweg het weekend wordt het alweer warmer. Het mooie weer lijkt geen blijvertje, daarna wordt de kans op onweer opnieuw wat groter.