Aangenaam zomerweer met af en toe onweer

Roel
Het is vaak mooi weer voor activiteiten deze week, foto: HausWalserBerge

Het blijft deze week vrij warm in de Alpen. Langdurige regenval is niet in zicht, al kunnen er vooral vandaag en morgen wel flinke onweersbuien vallen. Alleen de Franse Alpen blijven grotendeels droog.

Vrij veel zon

De zon zal deze week goed van de partij zijn. Het mooie weer hangt samen met een uitloper van hogedruk, waarvan het centrum zich op de Atlantische Oceaan bevindt. Dat blijft er de hele week liggen waardoor er grootschalig weinig aan de weersituatie verandert.

Vandaag en morgen moeten we nog afrekenen met een actieve storing. Die brengt vandaag in het hele Alpengebied een verhoogde kans op onweersbuien die lokaal fors kunnen uitvallen. Morgen is dat alleen nog zo in het oostelijke Alpengebied. Het feit dat de regen zich verplaatst naar het oosten wijst op een stabilisatie. Is het dinsdag al zonnig en droog in grote delen van Zwitserland, Noordwest-Italië en Frankrijk. Woensdag gebeurt dat ook in Oostenrijk en de rest van de Alpen. Hoogstens hebben we in de middag en avond een plaatselijk warmteonweer.

Vandaag vallen er nog forse buien in Oostenrijk, zoals hier in het Pitztal

Storing voor de nacht

Donderdag begint ook nog met zon, maar in de middag nadert vanuit het noorden een buiengebied de oostelijke Alpenhelft. De meeste regen verwacht ik echter in de avond en nacht, terwijl de Franse Alpen het helemaal droog houden. Vrijdag trekken de buien weg en wat volgt is een mooi, vrij zonnig weekend. De temperaturen blijven op een zomers niveau, met in de dalen veelal 22 tot 28 graden.

Daarmee blijft het vrij warm maar is de ergste hitte even voorbij. Wel zo fijn voor de gletsjers. Op de Hohe Sonnblick (A) op 3106 meter is het sneeuwdek al bijna verdwenen. Twee weken geleden lag hier nog 152 centimeter, vorige week was dat 91 centimeter en nu is daar nog 7 centimeter van over. Dat betekent dat er bijna alleen nog onbeschermd ijs ligt.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren