Warm en veelal zonnig

Roel
Stralend zomerweer in de Jungfrau-regio (CH)

Het Alpenweer laat zich deze week van zijn mooiste kant zien. Het is warm voor de tijd van het jaar, de zon schijnt volop en regen valt er niet of nauwelijks, afgezien van een lokale onweersbui.

Hogedruk domineert

Een hogedrukgebied boven West-Europa heeft deze week een standvastige uitloper over de Alpen. Hierdoor krijgen oceaanstoringen, zoals een groot deel van dit jaar tot nu toe, weinig ruimte. In lijn met de afgelopen weken moeten we het voor regen hebben van lokale regen- en onweersbuien die in de loop van de dag boven de bergen ontstaan. Dit gebeurt zeker niet overal en iedere dag, maar zit je in zo’n bui dan kan het even flink plenzen. Voor het overgrote deel van de week wordt het echter een prachtige vakantieweek. Of je nu in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk of Italië zit. Als het tot wat grootschaliger onweer moet komen, dan is dat van donderdag op vrijdag als wat frissere lucht tijdelijk probeert binnen te stromen.

Woensdag verloopt zeer warm

Warmte houdt aan en versterkt zich

Koud is het de hele week niet. De temperaturen liggen veelal tussen de 25 en 30 graden in de dalen, woensdag en donderdag kan het nog iets warmer worden. Met een schuin oog houd ik de ontwikkelingen vanaf zondag in de gaten. De wind draait dan naar het zuiden waarmee nóg warmere, subtropische lucht de Alpen binnenstroomt. Begin volgende week zou het in de dalen meer dan 35 graden kunnen worden en stijgt de nulgradengrens naar circa 5.000 meter hoogte. Extreme hitte ligt op de loer.

O.a. het Europese model berekent extreme hitte vanaf begin volgende week (verw. temperatuurafwijking maandag
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren