Heet zomerweer tijdelijk onderbroken

Roel
Zonovergoten dagstart op de Fellhorn bij Oberstdorf, Zuid-Duitsland

Na een maandag met 30+ in sommige dalen maken we ons op voor een absolute hittepiek. Vandaag kan het hele Alpengebied tot wel 35 graden worden op een hoogte van 1000 meter en lager. De hitte zwakt de komende dagen iets af, maar lijkt later weer terug te komen.

Gletsjers

Het is al vaker gezegd en het drama op de Italiaanse Marmolada enkele weken geleden was er ook een symptoom van. De vele hitte deze zomer zet de gletsjers onder grote druk. Recordhoeveelheden water stromen momenteel naar beneden en dat is allemaal smeltwater dat misschien wel enkele honderden jaren als ijs opgeslagen heeft gelegen hoog in de bergen. De sneeuw is tot op grote hoogte namelijk verdwenen waardoor het ijs aan de oppervlakte ligt en extra snel smelt. Een volger van mij op Twitter, Dick Tunnissen, deed er ook melding van vanuit het Oostenrijkse Stubaital.

De Hintereisferner (Oostenrijk) heeft zijn beschermende sneeuwlaag verloren

Heet

Deze week blijft het warm, in eerste instantie zelfs heet. Vandaag ligt de temperatuur in de dalen veelal tussen 30 en 35 graden en ook op hoogte is het warm. De nulgradengrens ligt tussen de 4500 en 5000 meter. Woensdag sijpelt iets minder warme lucht binnen waardoor de kans op onweer toeneemt, vooral in het westelijk Alpengebied. Donderdag kan het juist vooral in Oostenrijk onweren, elders wordt het weer stabieler.

Dit hangt samen met een weifelende weersverandering want echt omslaan doet het weer voorlopig niet. In het weekend is er wel nu en dan kans op een regen- of onweersbui, maar het blijft overal in de Alpen aan de warme kant. Begin volgende week kan het zelfs weer zeer heet worden. Prima vooruitzichten dus mits je het hoog genoeg opzoekt. Check ook zeker deze tips over hoe je met de hitte in de bergen om kunt gaan.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren