Oostenrijk zoekt huttenwaarden!

Roel
De Bertahütte bij Villach (foto: https://www.bertahuette-mittagskogel.at)

Houd je van de bergen en lijkt het je mooi om dagelijks op de berg wakker te worden en 's avonds de zon weer onder te zien gaan? Dan is een baan als huttenwaard misschien wel jouw droombaan. De Oostenrijkse en Duitse Alpenverenigingen zijn voor diverse Oostenrijkse hutten op zoek naar een pachter. Ook nog voor deze zomer.

Vacatures

Je kent het vast, tijdens een lange wandeling even bijtanken in een van de gezellige berghutten die je tegenkomt. Je hebt nu de kans op die gezelligheid dagelijks mee te maken en te delen. Verschillende Oostenrijkse berghutten zoeken namelijk een pachter.

Veel Oostenrijkse berghutten worden beheerd door Alpenverenigingen, niet alleen door de Oostenrijkse (ÖAV) maar ook door de Duitse (DAV). De volgende hutten zoeken nog een pachter:

Kölner Haus, Serfaus

Vanaf mei 2023 wordt een pachter gezocht voor het Kölner Haus (1965m) bij Serfaus. De hut ligt midden in het wandelgebied van Serfaus en telt 66 bedden en 20 aanvullende slaapplaatsen in een ‘Matratzenlager’. Dat is een grote ruimte met meerdere stapelbedden. Ook is er natuurlijk een restaurant met terras. Interesse gewekt? Kijk hier voor meer informatie.

Neue Bamberger Hütte, Kitzbüheler Alpen

De Neue Bamberger Hütte ligt in het hart van de Kitzbüheler Alpen tussen het dorpje Kelchsau en Königsleiten. De hut ligt net boven de boomgrens op 1756m en telt 6 slaapplekken in tweepersoonskamers en 50 slaapplaatsen in een Matratzenlager. Het is een gezellige hut voorzien van een Gaststube met kachel temidden van een geliefd wandelgebied. De hut wordt met een eigen materiaallift bevoorraad. Meer informatie.

Neue Bamberger Hütte foto: https://alpenverein-bamberg.de/)

Tannheimer Hütte, Nesselwängle

De Tannheimer Hütte (1760m) ligt op een panoramische plek in een bekend wandel- en klimgebied in het Tannheimer Tal. De hut voldeed echter niet meer aan de voorschriften waarna deze is gesloten. Voor de nieuwbouw, die naar verwachting in het voorjaar van 2024 wordt geopend, is men echter op zoek naar een nieuwe pachter die de berghut een doorstart wil geven. Meer informatie.

Bertahütte, Villach

De Bertahütte (1527m) ligt in Karinthië op de grens met Slovenië. Je bereikt de hut in ongeveer 3 uur wandelen vanuit het dorpje Unteraichwald, vlakbij Villach. De hut heeft een keuken en 34 slaapplaatsen in een Matratzenlager. Meer informatie lees je hier.

Er zijn nog meer hutten die een nieuwe pachter zoeken. Bekijk ze allemaal op de website van de Duitse en Oostenrijkse Alpenvereniging.

Werken als huttenwaard

Als huttenwaard ben je bijna een met de natuur, vooral 's avonds en 's nachts maar het is natuurlijk ook hard werken en je hebt veel verantwoordelijkheid. De berghut is immers altijd open. Wil je in aanmerking komen voor één van de hutten van een Alpenvereniging, dan moet je aan een aantal kwalificaties voldoen. Denk aan gastronomische ervaring, technische vaardigheden en kennis van het gebied. Een goed gastheer/-vrouw betaamt wil je je gasten immers kunnen informeren over routes en dergelijken. Ook kunnen er in de bergen makkelijk ongelukjes gebeuren waarbij medische kennis gevraagd wordt. Voor de benodigde competenties biedt de Oostenrijkse Alpenvereniging diverse opleidingen en cursussen aan. Als dit alles je niet afschrikt, dan is zo’n job misschien wel iets voor jou!

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren