Geen schnitzels of spekjes meer in de eerste volledig vegetarische berghut van Tirol

Hugo
De Neue Regensburger Hütte: de eerste volledig vegetarische berghut van Tirol. Beeld: regensburgerhuette.at

De Oostenrijkse keuken staat toch vooral bekend om zijn vleesgerechten. Een schnitzel zo groot als je bord is voor veel Nederlanders en Belgen één van de redenen om naar dit Alpenland af te reizen. En spätzle met lekkere uitgebakken spekjes is ook zo Oostenrijks als een jodelende boer op een alpenweide in een lederhose. Maar bij de Neue Regensburger Hütte in de Stubaier Alpen willen ze van dat imago af en stappen ze over op een volledig vegetarische kaart…

Geen vlees meer in de Neue Regensburger Hütte

Het team van chef Christian Tomaselli was wel klaar met de standaard carnivorische Tiroler berghutmenu-opties. Volgens hun website kozen ze hiervoor vanuit gezondheids- en duurzaamheidsoogpunt: ‘wie de Neue Regensburger Hütte bereikt, heeft iets heel goeds voor zijn lichaam gedaan. Afhankelijk van de stijging heb je immers al minimaal 1.090 hoogtemeters in de kuiten. Daarvoor belonen we je met een schitterend uitzicht, frisse berglucht en een duurzaamheidsconcept dat ieders smaak zal bekoren’.

En als de kaart je toch niet zo aanstaat, kun je in ieder geval nog genieten van het uitzicht. Beeld: regensburgerhuette.at

En wat staat dan wél op de kaart?

Zoals het een goede berghut betaamt, blijven de gerechten wel regionaal van aard. Maar verder kiezen ze voor lokaal én duurzaam geproduceerde, vegetarische, onbewerkte en biologische producten. Dan kom je dus uit op gerechten als een Tiroolse grijze braadpansoep, een trilogie van aardappelen met boter, Liptauer, kruidenkwark en biologische kaas, cottage noodles met een fijne, luchtige kaasroomsaus, pesto met alpenkruiden en tijmcroutons of een groentestrudel. Wil je toch iets wat in ieder geval lijkt op een ongezonde, maar wel zo lekkere, hap? Probeer dan de Regensburger, een speltbol met een linzen-quinoaburger.

Een mooie beloning voor een bergwandeling in het Stubaital

De Neue Regensburger hütte bereik je door vanuit Falbeson naar de Falbesoner Alm te wandelen. Deze wandeling duurt ongeveer drie uur. Je bereikt deze berghut ook vanuit Krößbach via de Milderaunalm, de Kerrachgrube, de Schrimmenkar en de Schafleger Windtratten in ongeveer vijf uur. De hut is open van juni tot half oktober.

De Neue Regensburger Hütte vind je in de Falbesoner Alm in het Stubaital. Beeld: regensburgerhuette.at

Maar hebben ze dan wel nog Kaiserschmarrn?

Zoals de kaart er nu uit ziet, niet… En voor je je afvraagt of dan helemaal niks meer heilig is, een Apfelstrudel met vanillesaus staat wél weer gewoon op de kaart.

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren