Na een droog jaar stroomt het Serre Ponçon meer weer vol

Rogier

Afgelopen zomer stond het Lac de Serre Ponçon in de Zuid-Franse Alpen erg laag. Wie in de zomer aankwam keek misschien met ongeloof naar het grotendeels lege meer. In veel inhammen waar normaal gesproken azuurblauw water golft, lag een lege zandvlakte. Verschillende stranden werden verboden terrein vanwege gevaarlijke situaties en meerdere haventjes lagen droog. De condities waren weliswaar minder slecht dan veel kranten deden geloven, want alle watersporten konden uitgevoerd worden, maar mooi was anders. Dit jaar ziet het er echter veel rooskleuriger uit!

Waar ligt het Lac de Serre Ponçon?

Het Serre Ponçon meer ligt in het Franse Hautes Alpes en de Alpes de Haute Provence, in de Franse région PACA. Het ligt vlakbij Embrun tussen Briançon en Gap. Ten zuiden van het meer kom je snel in de Provence, ten noorden en westen vind het grote, hooggelegen en vergletsjerde Ecrins-massief en ten oosten liggen de Ubaye en de Queyras. Het Lac de Serre Ponçon is een stuwmeer dat gevoed wordt door de rivier de Durance en ligt dus midden in de bergen.

Energie, landbouw én toerisme: conflicterende belangen

Het Serre Ponçon meer is een zeer belangrijk stuwmeer voor het zuiden van Frankrijk. Het zorgt namelijk voor elektriciteit voor een flink deel van Zuidoost Frankrijk, het stuwmeer produceert ongeveer 700 miljoen KWH per jaar. Ook zorgt het voor een gelijkmatige toevoer van water voor de landbouw in de regio, voornamelijk de fruitteelt. Simpel gezegd is het de EDF (het Franse energiebedrijf) die de touwtjes in handen heeft en beslist hoeveel water er wordt doorgelaten. Maar het EDF zit ook aan contracten gebonden. Zo heeft het bedrijf afgesproken met alle aanbieders van toeristische activiteiten op het meer dat men in de zomer een minimumhoogte van het meer aanhoudt, zodat men rondom het meer kan leven van het zomertoerisme. Het Lac de Serre Ponçon is in de zomer namelijk ook de belangrijkste toeristische attractie van de Hautes Alpes.

2022: een moeilijke zomer na sneeuwarme winter

Na een zeer sneeuwarme winter van 2021-2022 had EDF het moeilijk om aan alle verplichtingen te voldoen. Met de droogste winter sinds 1959 kwam het meer namelijk niet vol. Al in juni, waar normaal gesproken het meer helemaal vol is, lag het bijna 8 meter lager dan het ideale punt voor het zomertoerisme. En dit tekort werd alleen maar groter. Tegelijkertijd was er wel gewoon elektriciteit nodig en water voor de fruitteelt lager in de vallei. Dit maakte dat door de zomer heen het meer leger en leger werd en steeds meer stranden verboden werden en aan het einde van de zomer bepaalde wateractiviteiten gestopt moesten worden.

Voor 2023 ziet het er beter uit voor het Meer van Serre Ponçon

Alhoewel er deze winter iets minder sneeuw is gevallen dan normaal in het middengebergte ligt er in het hooggebergte genoeg sneeuw om het Meer van Serre Ponçon te vullen. Het meer is ook momenteel al goed aan het volstromen. En volgens EDF ziet het er rooskleurig uit voor komende zomer. Dus iedereen die graag richting dit Franse meer komt om te kunnen genieten van berg- en watersportactiviteiten: komende zomer is het weer als vanouds genieten!

Genoeg te doen in je zomervakantie bij het Meer van Serre Ponçon

Het is niet voor niets dat Serre Ponçon een zeer populair gebied is in de zomer. Hier komt watersport en bergsport samen in een heerlijke zuidelijk klimaat. Zo kun je hier heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken en klimmen. Tegelijkertijd kun je in het meer heerlijk uitrusten ofa aan allerlei geweldige wateractiviteiten deelnemen! Embrun en het Lac de Serre Ponçon is volgens ons dan ook een perfecte zomervakantiestek. Wil je meer weten over Serre Ponçon? Kijk dan op onze regiopagina.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren