Aankomend zomerseizoen openen de alpenhutten van de Oostenrijkse Alpenvereniging hun deuren weer voor bergliefhebbers en de boekingen stromen reeds binnen. Na een winter met weinig sneeuw en een beperkt aanbod aan tochten staat nu een uitdagend seizoen voor de deur. Ondanks de groeiende uitdagingen verwachten de huttenwaarden een veelbelovende zomer.
Elk jaar worden de 231 hutten van de Oostenrijkse Alpenvereniging met hun meer dan 10.000 bedden bezocht door ongeveer een miljoen wandelliefhebbers. Sinds de extreem droge zomer van 2022 nemen de problemen met de watervoorziening in sommige hutten toe. De Oostenrijkse Alpenvereniging verwacht dat dit de komende zomer weer gaat gebeuren. “Als gast van een berghut moet je je er altijd van bewust zijn dat je zuinig moet zijn met water. Een korte douche van drie minuten verbruikt al minstens 30 tot 40 liter drinkwater, dat de huttenwaarden dringend nodig hebben voor andere doeleinden”, berekent Doris Hallama, vice-voorzitter van de Alpenvereniging en expert op het gebied van hutten. Het samenspel tussen het gebrek aan sneeuw, het terugtrekken van de gletsjers en de afname van het smeltwater en de algemene droogte stelde menig hut op de proef. Gelukkig hoefde afgelopen zomer geen van de hutten van de Oostenrijkse Alpenvereniging te sluiten vanwege watertekorten, maar er waren wel beperkingen om het kostbare goed voldoende beschikbaar te hebben voor de meest noodzakelijke activiteiten.
Dit watertekort bij de opvangcentra heeft verstrekkende gevolgen, maar huttenwaarden kunnen hierop anticiperen in de vorm van aanpassingen aan de berghut. Dit betekent echter ook toenemende investeringskosten, bijvoorbeeld wanneer toiletten moeten worden omgebouwd naar waterarme of waterloze systemen of de afvalwaterzuiveringsinstallaties moeten worden aangepast. Daarnaast zijn er soms knelpunten in de energievoorziening, omdat de kleine waterkrachtcentrales van de Alpenhutten bij watertekort te weinig stroom produceren. Zorgvuldig omgaan met alle middelen is daarom belangrijker dan ooit, zowel van de kant van de gasten als van de herbergiers.
Waar we in Nederland een personeelstekort hebben, lijkt het in de bergen mee te vallen. “Vier secties zijn momenteel op zoek naar nieuwe huttenhuurders. Er is op dit gebied geen ernstig personeelstekort. Toch wordt duidelijk dat veel mensen zich het werk in de hut anders voorstellen dan het in werkelijkheid is", zegt Georg Unterberger, hoofd van de afdeling hutten en paden van de Alpenvereniging. Naast de gastronomische basisbehoeften maakt het beheer van de hut ook deel uit van het dagelijks leven. In afgelegen hutten wordt een herbergier al snel een allrounder: van techneut of brandbeveiligingsexpert tot eerstehulpverlener of kok. Om goed voorbereid te zijn, biedt de Alpenvereniging uitgebreide trainingen voor de huttenwaarden. Voor deze zomer verloopt de zoektocht naar werknemers probleemloos. Openstaande functies worden op de website van de Oostenrijkse Alpenvereniging aangekondigd.
Een nachtje in een berghut doorbrengen, is een geliefd avontuurtje tijdens een vakantie. “Vooral in het weekend zijn de hutten van de Alpenvereniging vaak volgeboekt. Daarom raden we alle gasten nog steeds aan om tijdig een slaapplaats te reserveren voordat ze op pad gaan", adviseert Georg Unterberger. Dat kan gewoon online: al meer dan 400 hutten in de Alpen maken gebruik van het online reserveringssysteem van de Alpenvereniging, waarvan zo’n 200 in Oostenrijk en Zuid-Tirol.
De recente digitale bedcheck maakt het ook voor wandelfanaten gemakkelijker om tochten te plannen. Hiermee kunnen meerdaagse tochten of langeafstandswandelingen over meerdere hutten met slechts een paar klikken worden gepland en kan de betreffende beschikbaarheid worden opgevraagd. Veel van de bekende langeafstandswandelpaden zijn al geïntegreerd met alle hutten op de route.