Vijf bergsportregio's voor een lang hemelvaart- of pinksterweekend

Hugo

Het mooie van het voorjaar is niet alleen dat het weer eindelijk eens een beetje warmer wordt, maar ook de vele lange weekends waar je er lekker met het gezin tussenuit kan. Tegelijkertijd, juist ómdat het ook wat warmer geworden is, zijn de bergen een mooie bestemming voor de Pinksterdagen of het Hemelvaartweekend. Daarom geven je een paar bestemmingen vlakbij Nederland en België voor een lang weekend bergsport!

1. De Vogezen: ontdek de ballons van Noordoost-Frankrijk

Een van de snelste manieren om het berggevoel te krijgen, zijn de Vogezen. In Noordoost Frankrijk, tegen de Duitse grens (en het Zwarte Woud), vind je dit veelzijdige middelgebergte dat zich kenmerkt door Ballons, ofwel bolvormige bergen. Het Vogezen-massief strekt zich grofweg uit van Straatsburg in het noorden tot Belfort in het zuiden. Je hebt ongeveer anderhalf uur nodig om de afstand tussen beide plaatsen af te leggen, wat aangeeft dat de Vogezen een fors gebied is (zeker als je ook nog meerekent dat het Zwarte Woud om de spreekwoordelijke hoek ligt). Met name in de Grote Vogezen vind je pieken die je misschien wel kent van de Tour de France, zoals La Planche de Belles Filles. Wielrenners kunnen hier dus sowieso hun lol op. Ben je meer een wandelaar? Dan is Le Sentier des Roches misschien iets voor je. Meer tips vind je op onze regiopagina voor de Vogezen!s

2. Het Zwarte Woud: wandelparadijs in Zuidwest-Duitsland

Het Duitse Zwarte Woud (dus eigenlijk het Schwarzwald), ligt aan de ‘andere’ kant van de Rijn ten opzichte van de Vogezen. Het gebied heeft vergelijkbare karakteristieken; ook de hoogste piek van het Zwarte Woud is ongeveer 1.500 meter hoog en het gebied is ook even lang als Vogezen (ongeveer 160 kilometer van noord tot zuid). De bekendste plek is ongetwijfeld Freiburg, terwijl de Titisee bij veel watersportliefhebbers waarschijnlijk een belletje doet rinkelen. Welke bergsporten je al kunt doen in de lente? Bijvoorbeeld de Schluchtenstieg of één van de vele Genießerpfade wandelen. Daarnaast zijn er ook watervallen bij Todtnau en Triberg én is er de Hasenhorn Rodelbahn, een drie kilometer lange rodelbaan.

Beeld: schwarzwald-tourismus.info/© Klaus Hansen

3. De Ardennen: dicht bij huis en verrassend veelzijdig

Nog wat dichter bij huis vind je de Belgische Ardennen. Het is officieel een middengebergte, maar vergeleken met bijvoorbeeld de Vogezen (waar de bergen tot ongeveer 1.500 meter hoogte komen) zijn de Ardennen toch vooral een uit de hand gelopen heuvelland. Het hoogste punt, le Signal de Botrange, komt namelijk tot ‘maar’ bijna 700 meter. Dat wil niet zeggen dat je er geen mooie voorjaarsvakantie of lang weekend weg kunt houden! Over de Ourthe is het mooi kayakken of raften voor zowel beginners als meer ervaren klanten, terwijl de wielrenners in Luik-Bastenaken-Luik laten zien wat er allemaal te beklimmen valt. Mooie wandelingen maak je daarnaast in het hoogland rond Baraque de Fraiture of door de Hoge Venen. Kortom: een topbestemming voor bergsporters die ontwaken uit hun winterslaap! En dan hebben het nog niet eens gehad over de rotsklimmogelijkheden in bijvoorbeeld Freyr, Sy of Hotton.

4. De Eifel: bijzondere ervaringen op land en op water

De Eifel is dan weer het Duitse broertje van de Ardennen. De hoogste piek is met bijna 750 meter nét iets hoger, maar ook deze regio in het Duitse Nordrhein-Westfalen mag de titel ‘middelgebergte’ eigenlijk niet dragen. Bekende plaatsen zijn bijvoorbeeld het pittoreske dorpje Monchau of dorpen waarvan we vooral de naam herkennen, zoals Gerolstein en Bitburg. Wat kun je hier doen? Op de Rursee heb je al heel wat watersportmogelijkheden, van zeilen tot een veerboot. En dat op een ontzettend indrukwekkende omgeving. Een bijzondere plek, dan wel om een hele andere reden, is de Ordensburg Vogelsang. Rond en door dit oude opleidingscentrum voor het partijkader van Hitler’s Nazi-partij kun je nu indrukwekkende wandelingen maken. Zeker geen alledaagse plek!

5. Sauerland: niet alleen winter in Winterberg

Het Sauerland is vooral bekend van de plaats Winterberg; de dichtstbijzijndste mogelijkheid voor wintersporters om (in ieder geval een beetje) los te gaan op ski’s of snowboard. Het dorp Winterberg ligt op 668 meter hoogte en de heuvels gaan tot ruim 800 meter. De meest bekende berg van het Sauerland is de Kahler Asten (842 meter) en ligt direct bij Winterberg om de hoek. Dus ook dit is een ‘middelgebergte’, maar wel één met hele bijzondere mogelijkheden. Zo is er het Bikepark Winterberg en het Trailpark Winterberg, waar mountainbikers helemaal los kunnen gaan. Meer ideëen voor een voorjaarsvakantie of een lang weekend weg vind je op onze regiopagina voor Winterberg en het Sauerland.

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren