Bergwandelingen in de lente: let op deze 8 punten!

Hugo
De lente is een mooi wandelseizoen

Eindelijk: de lente is er. De ski’s kunnen weer voor een half jaar in de kast en de wandelschoenen kunnen weer aan. Het (hoog)gebergte wordt weer het terrein van bergwandelaars in plaats van wintersportfanatici. Maar zo vroeg in het seizoen kan het toch nog tamelijk afzien zijn of misschien wel gevaarlijk zijn om een bergwandeling te maken. Daarom zetten we 8 checks voor je op een rij om een mooie bergwandeling in het voorjaar te maken. We beginnen bij de dingen die je thuis nog kunt checken en eindigen met dingen die je voorafgaand aan je wandeling wilt weten.

1. Kies een bergwandeling in de zon en niet in het hooggebergte

Als je op zoek gaat naar een mooie route om in de lente te wandelen, zorg er dan voor dat je een route kiest die op het zuiden ligt. Deze pakt de meeste zon, waardoor je de grootste kans hebt dat de sneeuw al gesmolten is als je aankomt en dat de paden goed begaanbaar zijn. Op lager gelegen wandelgebieden is de kans daarnaast kleiner dat er nog sneeuw ligt. Denk daarbij aan gebieden als de Vogezen, de Auvergne en het Centraal Massief of Winterberg.

2. Begin niet meteen te heftig

Na een lange winter met, waarschijnlijk, andere activiteiten dan bergwandelingen maken, moeten je benen ook weer wennen aan deze activiteit. Begin daarom klein en bouw je conditie weer op. Zo zorg je er ook voor dat het leuk blijft en je niet meteen strak van de spierpijn thuiskomt van je eerste bergwandeling.

3. Is het pad dat je wilt lopen al open/sneeuwvrij?

Je hebt al jaren een specifieke bergwandeling voor ogen, je hebt je reis geboekt en daar ga. Maar omdat niets zo veranderlijk is als de natuur, kan het zijn dat in de winter een (steen)lawine, hoosbui of ander metereologisch probleem heeft voorgedaan en dat het wandelpad is weggeslagen. Ook zijn rivieren en watervallen vaak nog heel groot en kunnen deze impact hebben op de wandelpaden. Check daarom altijd voordat je afreist of alle paden open zijn en dus of je planning nog steeds staat. Dit geldt overigens ook voor je toegangsweg, dus zorg ook dat je weet hoe je moet rijden om te komen waar je wilt zijn.

4. Zijn alle hutten van je huttentocht al open?

Hetzelfde geldt voor dit vierde punt. De meeste berghutten in de Alpen en de Pyreneeën gaan pas in juni weer open. Niet heel handig dus als je daar uitgeput, bepakt en bezakt aankomt en dan nog op zoek moet gaan naar alternatieven. 'T is niet dat je even Booking.com aan kunt zetten, natuurlijk. Dus zorg dat je je huttentocht goed hebt gepland. Sowieso is het altijd van belang dat je de berghutten reserveert.

Hoge wandelingen in de bergen in het voorjaar? Dzn heb je kennis van zaken en bergsportmateriaal nodig

5. Hoe is het weerbericht voor de week?

Het lenteweer is, zeker in het hooggebergte, niet het meest stabiele weertype. Als je een huttentocht wilt maken, is het goed om te weten dat de weersomstandigheden een tijd lang goed genoeg zijn voor een langdurige bergwandeling. Tot in juni wil het in de meeste berggebieden namelijk nog wel eens langdurig sneeuwen. Niet dat dat slecht of lelijk is, maar het is handig om te weten waar je aan begint.

Tot eind juni is het heel normaal om sneeuw tegen te komen in de bergen

6. Is de sneeuw al overal weg?

Ook al was het misschien een matige winter, toch kan er hoog in de bergen nog een flink pak sneeuw liggen. Zeker als je boven de 2.000/2.500 meter komt, kunnen de paden nog wel eens wit zijn. Dit levert al gauw gevaarlijke omstandigheden op. Elk jaar raken wandelaars wandelaars gewond (of erger!) omdat ze onvoorbereid een steil sneeuwveld over proberen te steken. Deze kun je alleen maar oversteken met passend materiaal, zoals stijgijzers, pickel en stevige bergschoenen. Heb je de kennis en het materiaal hiervoor niet? Begin er dan ook niet aan. Check daarom altijd eerst even bij de locals of een gids hoe je wandelpad erbij ligt!

7. Hoe is het weerbericht voor vandaag?

Klinkt een beetje dubbelop na de vorige twee punten, maar het weer in het voorjaar is dus nogal onvoorspelbaar. De eerste lentezonnestralen laten zich, zeker in de Alpen of de Pyreneeën, met een rotgang afwisselen door hoosbuien of zelfs vrieskou. Zorg daarom dat je goed weet waar je aan begint voordat je de bergen in trekt en zorg voor kleding die je zo goed mogelijk tegen alle potentiële weersituaties beschermt.

8. Let extra op je omgeving tijdens je bergwandeling

In de lente is de natuur op zijn kwetsbaarst. Planten en bloemen ontkiemen en zijn makkelijk te beschadigen, waardoor de groei- en bloei voor de rest van het jaar verstoord kan worden. Een groter probleem voor jou persoonlijk wordt het echter als je het local wildlife verstoort. Bijvoorbeeld in koeien- en schapenkuddes lopen veel jonge dieren rond in deze periode. Dit maakt de ouderdieren of de waakhonden schuchter en eerder geneigd om aan te vallen (wil je weten hoe om te gaan met waakhonden in de bergen? Rogier schreef hier al een blog over). Zorg daarom altijd voor genoeg ruimte tussen jou en de dieren die je onderweg tegenkomt. Zo zorg je voor een veilige bergwandelingen in het voorjaar!

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren