6 tips voor het wandelen in de bergen met hoogtevrees

Roel
Hoogtevrees: weinig steile wandelingen kunnen op een optie zijn.

Hoogtevrees kan tijdens een vakantie in de bergen een echte spelbederver zijn. Zeker als je van plan bent veel te gaan wandelen of klimmen en je moet tegen je reisgenoten vertellen dat je niet meer durft. Hier zijn vijf tips voor wandelaars in de bergen die last hebben van hoogtevrees:

1. Kies geschikte routes:
Kies wandelroutes die geschikt zijn voor mensen met hoogtevrees. Dit begint al thuis. Kies een gebied waar je veel voor jou prettige paden vindt, hoogvlaktes bieden vaak meer mogelijkheden dan erg abrupte gebergtes. Zo is niet elk massief even steil. Vermijd paden die te steil, smal of blootgesteld zijn. Begin met gemakkelijkere routes en werk geleidelijk je zelfvertrouwen op voordat je uitdagendere paden gaat proberen. Laat je bij de plaatselijke VVV informeren welke routes het meest geschikt zijn. Vaak zijn paden door alpenweides en bossen weinig steil. Wandelingen in rotsachtig terrein zijn bijvoorbeeld vaak al weer veel heftiger.

Laat je goed voorlichten zodat je niet opeens op dit soort paden terecht komt

2. Neem kleine stappen:
Neem kleine, beheersbare stappen. Dit helpt je om je evenwicht te bewaren en geeft je een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Wandelstokken kunnen je daarbij helpen. Deze maken een afgrond niet minder diep, of een helling minder steil, maar geven op sommige passages net dat beetje stabiliteit (en daarmee zekerheid) dat je nodig hebt om door te kunnen lopen. Let wel: de basis blijft een goede wandeltechniek. Als je niet goed loopt leren stokken je niet om beter op je voeten te staan. Het is niet voor niets dat stokken vaak afgeraden worden bij alpiene cursussen voor beginners (zie punt 5).

3. Neem de tijd
Forceer jezelf niet om te snel te gaan. Trek voldoende tijd uit voor je wandeling en laat je niet opjagen om voor een bepaalde tijd ergens te zijn. Zorg dus voor een ruime planning. Als je heel moe bent kan het gevoel van hoogtevrees worden versterkt. Bouw je wandelingen dan ook rustig op. Wen aan de inspanning en aan de hoogte en ga langzaam steeds een stapje verder zonder te forceren.

Er zijn genoeg paden te vinden waar je niet langs afgronden loopt

4. Ademhalingstechnieken en focus:
Wanneer je je angstig voelt, concentreer je dan op je ademhaling. Neem langzame, diepe ademhalingen en adem langzaam uit. Dit kan helpen om je hartslag te verlagen en je angst onder controle te houden. Daarnaast kan het helpen om je aandacht te richten op het wandelpad vlak voor je, in plaats van naar beneden te kijken, zodat je minder gefixeerd bent op de hoogte. Loop, indien mogelijk, aan de kant van de berg.

5. Wandel niet alleen:
Wandelen met een partner is niet alleen gezelliger, hij of zij kan je ook helpen bij het overwinnen van hoogtevrees. Een betrouwbare metgezel kan (fysieke) ondersteuning bieden, geruststellende woorden geven en je helpen je angst te beheersen wanneer je je ongemakkelijk voelt tijdens het wandelen.

6. Ga met een gids of volg een alpiene cursus:
Wil je een uitdagende wandeling maken, maar weet je niet zeker of je durft? Je kunt ook op pad gaan met een gids. Dat geeft niet alleen vertrouwen, maar hij of zij kan je daadwerkelijk helpen met kennis en ervaring. Ook krijg je tips om je wandeltechniek te verbeteren, waardoor je meer vertrouwen krijgt. Dit kun je trouwens ook voor je vakantie organiseren door een alpiene cursus voor beginners te volgen. Tijdens deze cursus komen alle alpiene basistechnieken aan bod.

Door ervaring op te doen kun je je eigen grenzen prettig verleggen

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tips kunnen helpen, maar dat je vooral je grenzen moet kennen en je veiligheid voorop stelt. Maar laat je niet afschrikken als je een keer een slechte ervaring hebt gehad. Blijf vooral gaan en probeer achteraf te bedenken wat jouw hoogtevrees precies triggerde. Zoek daarna een route waarin je dat vermijdt.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren