Bergvuren verlichten binnenkort de Tiroolse bergen

Roel
Bergvuur op de Nordkette bij Innsbruck (beeld: tirol.at)

Binnenkort is het weer zover. Vanaf 17 juni worden er verspreid over Tirol tal van bergvuren ontstoken die de bergwereld 's avonds sfeervol verlichten. Een ritueel dat een lange geschiedenis kent en ieder jaar plaatsvindt rondom de zonnewende, het moment dat de langste dag en de kortste nacht samenkomen.

Geschiedenis van de bergvuren

Talrijke verenigingen steken hun vreugdevuren aan om de langste dag van het jaar te vieren. Het ontsteken van bergvuren gaat terug naar de middeleeuwen en zelfs de Kelten en Romeinen staken al vuren aan om de zonnewende te vieren. De laatste jaren wint dit gebeuren steeds meer aan populariteit en dat is verklaarbaar. Kort na zonsondergang gloeien er imposante midzomervuren vanuit de bergen op met verschillende motieven en symbolen.

De zonnewendevuren worden ook vaak ‘Johannesvuren’ genoemd, ter gelegenheid van Johannes de Doper’s geboortedag 24 juni. Dat er vuur wordt ontstoken op de bergen is echter ook te danken aan een historische gebeurtenis uit de tijd van Napoleon, namelijk de Hart-Jezus-Eed. Deze eed was bedacht om de eenheid van alle Tirolers te verstevigen in de strijd tegen de Fransen. Op sommige bergtoppen werden vuursignalen ontstoken om met afgelegen gebieden te kunnen communiceren. Het werkte, veel vrijwilligers meldden zich aan en de Franse troepen werden verrassend verslagen. Daarom worden de bergvuren vandaag de dag ook wel Hart-Jezusvuren genoemd. Aangezien de datum altijd op de derde zaterdag of zondag na Pinksteren valt, is dat meestal rond de zonnewende. Zomerzonnewendevuren en Hart-Jezusvuren worden daarom vaak op dezelfde dag gevierd en zijn min of meer synoniem geworden.

Benieuwd hoe het eruit ziet? Bekijk deze mooie timelapse uit de Zugspitz Arena:

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Waar kun je de vuren zien?

In sommige regio’s worden kunstzinnige bergvuren gebouwd en met vuurpotten worden beelden gecreëerd die vanuit het dal gezien ware kunstwerken vormen. Er zijn in Tirol meerdere dalen en dorpen waar je de vuren kunt bezichtigen en vaak kun je ook met de gondel naar boven om het spektakel van dichtbij te zien. Onder andere hier kun je terecht voor deze bergvuren:

  1. Ehrwald, Tiroler Zugspitz Arena: 24 juni 2023
  2. Innsbruck, Nordkette: 17 juni 2023
  3. Hopfgarten, Hohe Salve: 17 juni 2023
  4. St. Johann in Tirol: 17 juni 2023
  5. Niederau, Wildschönau: 17 juni 2023
  6. Tannheim: 17 en 18 juni 2023

Niet alleen in Tirol worden er vreugdevuren aangestoken. Ook in andere delen van de Alpen worden er her en der vuren ontstoken. Zit je de komende tijd dus in de Alpen, kijk dan op de website van het plaatselijke toeristenbureau of er ook bij jou in de buurt vuren branden.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren