Warm Alpenweer met veel Saharastof

Roel
Schlegeis Stausee, Zillertaler Alpen

De ergste wisselvalligheid is voorbij. Een groot deel van de week zal het goed toeven zijn in de Alpen met slechts een lokale bui en behoorlijk wat zonneschijn. Een onzekere factor is een partij Saharastof die richting de Alpen wordt aangevoerd. Vanaf donderdag wordt het tijdelijk opnieuw onbestendig.

Bakens verzet

Niet alleen de Alpen hebben veel regen gehad de laatste tijd, dat geldt ook zeker voor Zuid-Europa en dan met name de Balkan en Italië. Het heeft te maken met een vastgeroest en vrij bijzondere drukverdeling voor juni waarin het vooral in Zuid-Europa onstabiel was. Het is bijna ongelooflijk hoeveel water er - na een zeer droge winter - sinds 1 mei in Italië is gevallen. Op de roze plekken is zeker 200mm gevallen; in de blauwe gebieden zelfs ruim 600mm in anderhalve maand tijd. Voor sommige gebieden zijn dit halve jaarsommen.

Neerslag sinds 1 mei 2023 in Italië (bron: IRPI-CNR)

Toenemende hogedruk en warm

Sinds een paar dagen is de hogedrukinvloed vanuit het zuiden echter aan het toenemen waardoor Italië langzaam opdroogt. De invloed van de hogedruk reikte net niet ver genoeg om het ook in de Alpen helemaal droog te houden, maar deze week lukt dat steeds beter. De buienkans blijft veelal beperkt tot de namiddag en dan ook nog vrij lokaal. Grote delen van de Alpen krijgen een aantal mooie, vrij zonnige dagen en het wordt warm, zeer warm. Vanuit het zuiden warmt de bovenlucht namelijk steeds meer op waardoor de vorstgrens klimt tot tegen de 4000 meter. In de dalen wordt het 28 tot 34 graden. Er is wel wat onzekerheid ten aanzien van het Saharastof dat in de hogere luchtlagen vanuit Afrika wordt aangevoerd. Mogelijk dat dit de zonneschijn de komende dagen zal frustreren, maar zeker is dat niet.

Er hangt veel Saharastof in de lucht de komende dagen (kaart toont verwachting voor woensdag)

De warmte betekent niet zo’n goed nieuws voor de gletsjers waar het in de lente opgebouwde sneeuwdek nu snel dunner wordt. Gisteren zag ik trouwens deze beelden van de Tschiervagletscher in Zwitserland waar een deel van een gigantische overhangende ijsmassa de diepte instortte. Niet direct een gevolg van hoge temperaturen, maar indrukwekkend is het wel.

Vrijdag mogelijk veel regen

Richting het weekend wordt het een stuk wisselvalliger. Actieve buien die zich dan al een tijdje uitleven boven Midden-Frankrijk bereiken de Alpen waarna het een heel stuk natter wordt. Donderdag gebeurt dat al in de Franse berggebieden en vrijdag ook elders in de Alpen. Er kunnen grote hoeveelheden vallen en de temperatuur zet een flinke stap terug. In het weekend droogt het op en wordt het opnieuw warmer en zonniger.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren