Genieten van de bergen met je hond: alle tips voor een vakantie met je beste vriend!

Hugo
Met je hond op bergsportvakantie

Iedere zomer trekken we weer richting de bergen, op zoek naar adembenemende vergezichten, frisse lucht en spannende outdooractiviteiten. Maar wat als je je trouwe viervoeter niet naar je schoonfamilie of de opvang wilt brengen en hem, als het onderdeel van je familie dat hij is, onderdeel wilt laten zijn van een onvergetelijke bergervaring? Of je nu de majestueuze Alpen verkent, doorrijdt naar de Dolomieten of de middelgebergtes in de Auvergne of de Vogezen opzoekt, er zijn tal van mogelijkheden om samen met je hond te genieten van al het moois dat de bergen te bieden hebben!

Zorg ervoor dat je hieraan gedacht hebt in de voorbereiding op je zomervakantie met je hond

Als je gaat boeken en voordat je op vakantie gaat moet je wel aan een aantal zaken denken om je vakantie met je hond tot een succes te maken. Met een aantal van deze (bijvoorbeeld vaccinaties) moet je op tijd beginnen, dus houd daar in je planning rekening mee.

Neem altijd genoeg pauzes als je met een hond onderweg bent.

Zorg voor een hondenvriendelijke accommodatie

Dit is natuurlijk een no-brainer: zorg ervoor dat de accommodatie waar je verblijft huisdiervriendelijk is en dat honden zijn toegestaan. Controleer ook of er specifieke regels of beperkingen gelden voor het verblijf van huisdieren. Je wilt niet urenlang in de auto zitten, om dan tot de conclusie te komen dat je huisbaas niet op je furry friend zit te wachten. Dus altijd even ‘huisdieren toegestaan’ aanvinken. En check ook de foto’s van de accomodatie: zijn er bijvoorbeeld veel steile trappen of andere obstakels? Dan is het misschien niet de beste locatie om je hond na een lange wandeling tot rust te laten komen.

Zorg voor de juiste reisdocumenten

Controleer de reisdocumenten die je nodig hebt voor het meenemen van je hond naar het buitenland. Wat je nodig hebt, verschilt per land: check op de site van de NVWA wat dit is. Dit kan onder andere een geldig hondenpaspoort, vaccinatie(bewijs) en gezondheidscertificaat zijn. Informeer jezelf ook over eventuele lokale vereisten of beperkingen met betrekking tot honden. Zorg ervoor dat je hond ook goed geïdentificeerd is met een halsband met je contactgegevens (en dat deze up-to-date zijn) en een goedwerkende microchip.

Plan op tijd eventuele vaccinaties

In de verschillende Alpenlanden komen ziektes voor waar we in de Benelux geen last van hebben. In Oostenrijk komt bijvoorbeeld Babesiosis (tekenkoorts) en de vossenlintworm voor. Check vantevoren welke vaccinaties per land nodig zijn. Dit geldt ook voor de landen waar je doorheen reist! Overweeg ook preventieve maatregelen zoals vlooien- en tekenbehandelingen.

Zoek alvast de relevante adressen en telefoonnummers op

Maak jezelf vertrouwd met de locatie van de dichtstbijzijnde dierenartsenpraktijk in het gebied waar je verblijft. Noteer ook het telefoonnummer van een dierenarts voor noodgevallen. Het is altijd goed om voorbereid te zijn, mocht er zich een onverwachte situatie voordoen.

Zorg ervoor dat niet alleen je eigen conditie op peil is

Je hond heeft namelijk ook conditie nodig. Dus begin alvast wat langere afstanden met hem te lopen, en kijk ook hoe hij daarop reageert. Hoezeer je het ook wilt, sommige hondjes zijn nou eenmaal niet gemaakt voor langeafstandswandelingen. Maar voor honden die daar wel tegen kunnen, is het ook handig dat ze een beetje geoefend hebben.

Soms is hij ook gewoon moe. Zorg dan voor een draagtas of voor een alternatieve manier om weer thuis te komen.

Maak het ook voor je hond een aangename reis

De voorbereiding zit erop, je hondje staat kwispelend tuzsen je koffers en de auto wordt ingeladen. Voordat het grote genieten voor baasje en beestje begint, is er onderweg ook genoeg om op te letten.

Zorg voor een comfortabele en koele plek

Zorg voor een veilig en comfortabel vervoersmiddel voor je hond tijdens de reis. Als je met de auto reist, gebruik dan een hondenbench, een speciaal autorek of een veiligheidsharnas. Zorg ook voor voldoende water en voer voor tijdens de reis. Het kan handig zijn om een draagbare waterfles en voerbak mee te nemen voor onderweg. Midzomer wil het ook nog wel eens warm worden in een auto. Een koelmat waar je hond op kan liggen, is dan een handige manier zodat hij of zij een beetje af kan koelen. Als je met het vliegtuig reist, informeer dan bij de luchtvaartmaatschappij naar de specifieke regels en vereisten voor het vervoer van huisdieren.

Maak genoeg tussenstops

Zodat je hond even lekker zijn pootjes kan strekken en even naar de wc kan gaan. Zorg dus ook voor genoeg poepzakjes in je auto (en dus niet ergens onderin een koffer in je kofferbak). Voor een dier is het niet fijn en kan het best wel stressvol zijn om de hele dag in een kleine ruimte door te brengen op weg naar een onbekende plek. Bedenk daarom of een overnachting onderweg een mogelijkheid is. Dan kan hij of zij ook weer even uitrusten.

Zo zorg je voor een topvakantie in de bergen voor jou en je hond

Je bent aangekomen op je vakantiebestemming! Je hond stuift kwispelend en blaffend door de weilanden, blij dat hij eindelijk die auto uit mag. En als je je aan de volgende punten houdt, hebben jullie allebei een geweldige vakantie in de bergen!

Zorg altijd voor extra water voor je hond voor onderweg.

Check de lokale regels of gewoonten over aanlijnen

Zorg ervoor dat je je hond altijd aangelijnd houdt waar dit vereist is en respecteer eventuele lokale regels, voorschriften en gebruiken met betrekking tot honden. Oostenrijkse honden lopen bijvoorbeeld minder vaak los dan ‘onze’ trouwe viervoeters. Dit heeft er (ook) mee te maken dat Oostenrijkse loslopende honden vaak jacht- of waakhonden zijn, waardoor mensen wat argwanender tegenover honden in het algemeen zullen zijn. In Frankrijk (en in andere landen) kom je daarnaast ook vaak loslopende waakhonden tegen die schapenkuddes beschermen. Beide gevallen zorgen voor een situatie waar jij met takt en kennis om moet gaan. In natuurgebieden geldt sowieso dat je hun in het voorjaar aangelijnd moet zijn, om de jongen van het plaatselijke wildlife te beschermen. In Franse Nationale Parken zijn honden zelfs helemaal verboden, met kans op flinke boetes.

Zorg dat een jager je hond niet als potentieel doelwit ziet

In veel Alpenlanden is jagen een populaire hobby. Bijvoorbeeld in Slovenië wordt hier expliciet voor gewaarschuwd. En jagers nemen niet altijd de tijd om te zien of dat hoopje bewegende bladeren of die schichtig rondscharrelende vorm in de verte jouw hond is. Deze verwarring komt helaas nog vaak voor, met rampzalige gevolgen. Dit kun je voorkomen met een fluorescerende halsband of door je hond aangelijnd te houden. Check ook altijd voordat je ergens gaat wandelen of de jachttijd om dat gebied is aangebroken. Vaak wordt dit ook met borden aangegeven.

Let op wat je hond onderweg eet

Dit gaat niet alleen over inheemse/giftige planten of paddestoelen, maar vooral over de manier waarop men in andere landen met ongedierte (of wat daarvoor moet doorgaan) omgaat. In Oostenrijk wordt de das en de marter bijvoorbeeld als ongedierte beschouwd en op veel verschillende manier bejaagd. Eén daarvan is vergiftigd aas. Deze plekken worden weliswaar met borden aangegeven (en zijn herkenbaar aan de kleur), maar probeer je hond daar maar eens van weg te krijgen als hij zijn zinnen op gezet heeft op wat een lekker stukje vlees lijkt.

Let op de lokale gewoontes wat betreft aanlijnen (of niet).

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden in de bergen

Het weer in de bergen is, zeker als je hoger komt, ook in de zomer vaak instabiel. Een middagse onweersbui is in veel regio’s, zeker richting de Middellandse Zee eerder regel dan uitzondering. Zorg ervoor dat je hond voldoende bescherming heeft tegen de elementen. Denk daarbij niet alleen aan regen en kou, maar ook aan de zon (dit houdt zowel een risico op verbranden én op uitdrogen of oververhitting in). Houd daar rekening mee, zeker als je bijvoorbeeld lange bergwandelingen gaat maken.

Geschikt zwem- of drinkwater onderweg is vaak schaars

Rond veel Alpenmeren zijn vaak recreatiestranden aangelegd voor zwemmers. Honden zijn hier echter vaak niet in welkom. Je hond kan zich daarom vaak niet of moeilijker onderweg afkoelen met een frisse duik, zoals wij dat wel kunnen. Bergstroompjes of kleinere plassen zijn vaak wel geschikte waterbronnen voor verkoeling of dorstlessing!

Wel leuk: neem eens een kabelbaan met je hond!

Eens een keer geen zin om die hele berg op te lopen? Pak dan een keer de kabelbaan, mét je hond! Die mag vaak namelijk mee op een kinderkaartje. Het kan zijn dat hij dan wel een muilkorf om moet. Maar check dus even wat de voorwaarden zijn in jouw vakantieregio!

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren