Alles wat je wilt weten als je voor het eerst gaat paragliden in de bergen

Hugo

Ben je een beetje een thrillseeker? Of heb je altijd al eens de Alpen van boven willen bekijken? Is het jouw droom om te kunnen vliegen? Dan is paragliden vast iets voor jou. In de meeste bergregio’s is deze activiteit onderdeel van het aanbod, dus laat deze zomer de eerste keer zijn dat je het luchtledige kiest. Maar er zijn wel een aantal essentiële dingen die je moet weten om een veilige en onvergetelijke ervaring te hebben. In dit blog zullen we de belangrijkste aspecten van paragliden (in de bergen) bespreken.

Paragliden: de essentials

Om te beginnen is het goed om te benadrukken dat het veel minder spannend is dat je denkt. Beloofd! Voor mensen met hoogtevrees is het zeker een uitdaging, maar je moet je voorstellen dat je aan het rennen bent en dan ‘opeens’ in de lucht hangt. Vervolgens overvalt het gevoel je dat zwaartekracht niet meer bestaat en je vrij als een vogeltje bent. Je ziet de (berg)wereld vanuit een heel ander perspectief, wat een totaal andere ervaring is dan als je ‘met de voeten op de grond’ naar een panorama kijkt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je geen papieren, zoals een vliegbrevet, nodig hebt om te kunnen paragliden. Voor zover dit benoemd moet worden: ander vliegverkeer, zoals helikopters, hebben altijd voorrang. Je beslist zelf (of met een gids) wanneer je gaat. Maar zorg er dan wél voor dat je weet wat je doet. En daar gaan de volgende punten over!

‘Opeens’ hang je in de lucht: het ultieme gevoel van vrijheid dat paragliden je geeft.

Waar moet je rekening mee houden als je (met) kinderen wilt paragliden?

Of kinderen worden toegelaten tot een tandemvlucht of paraglide-cursus is per aanbieder of school anders. Er zijn aanbieders die een ondergrens van vier jaar hanteren, maar er zijn ook scholen die vanaf zes jaar kinderen mee de lucht in nemen. Het criterium is vaak of het kind kan rennen en daarmee kan afzetten om op te stijgen. Zoek dit dus vooral even uit voordat je op zomervakantie gaat. Kinderen hebben wel altijd toestemming van ouder of voogd nodig, omdat het door verzekeraars als extreme sport wordt gezien en daardoor vaak niet gedekt wordt op de reisverzekering. Dat gezegd hebbende, is het (ook) voor kinderen vaak een geweldige ervaring! Vaak zijn ze zelfs beter in staat dan volwassen om ‘los te laten’ en zich mee te laten glijden op de luchtstromen.

1. Kies de juiste bergregio

De Alpen bieden talloze paraglideplekken, elk met zijn eigen unieke kenmerken. Sommige bekende locaties zijn Chamonix - Mont-Blanc in Frankrijk (let er overigens op dat in Frankrijk paragliden bekend staat als parapente), Interlaken in de Jungfrauregio in Zwitserland en het Zillertal in Oostenrijk. Onderzoek verschillende locaties, bijvoorbeeld op onze regiopagina’s en kies degene die het beste past bij je verwachtingen. Houd rekening met factoren zoals de weersomstandigheden, vliegcondities en toegankelijkheid van de locatie, maar ook (zie het volgende punt) of bijvoorbeeld je kinderen mee mogen.

Begin je carrière als paraglider met een duovlucht

2. Begin je carrière als paraglider met een duovlucht

Bij een duovlucht hang je samen met een ervaren instructeur in het harnas en aan de glider. Hij of zij stuurt en zorgt ervoor dat je veilig opstijgt én weer landt. Dit is een mooie manier om eens te ervaren of het paragliden überhaupt wat voor jou is. Krijg je misschien toch een beetje rare kriebels in je buik als je opstijgt of bochten maakt? Of is de kick die je krijgt als je voeten van de grond komen iets wat je de rest van je leven gaat blijven zoeken? Dat ervaar je het beste met zo’n duovlucht. In de meeste bergregio’s kost zo’n vlucht tussen de €80 en €100 en duurt rond de 20 minuten. Dit is echter afhankelijk van bijvoorbeeld plaats en weersomstandigheden. Ook leuk: voor een paar tientjes kun je vaak achteraf de beelden van je vlucht kopen, zodat je het thuis terug kunt kijken!

3. Overtuigd? Neem dan eerst lessen bij een erkende paraglide-instructeur

Paragliden kan technisch en uitdagend zijn, daarom is het essentieel om les te nemen bij een erkende instructeur voordat je zelfstandig gaat vliegen. Zoek naar paraglide-scholen in de buurt van je vakantiebestemming en kies voor instructeurs met de juiste certificering en ervaring. Een goede opleiding zal je helpen de nodige vaardigheden te ontwikkelen en je vertrouwen op te bouwen. De beste manier om ervaring op te doen is met een team van instructeurs: één staat boven je op de berg tijdens het opstijgen, zodat hij of zij tips kan geven over je opstijgtechniek. Daarnaast staat een andere instructeur op de grond om hetzelfde te doen tijdens de vlucht en, met name, je landing. En ben niet te bang om veel vlieguren met een instructeur te maken; deze ervaring gaat je echt helpen om met vertrouwen te vliegen.

De landing: een essentieel onderdeel van een paraglide-vlucht en iets wat je zeker onder je knieën moet hebben.

4. Uitgelest? Ga dan vliegen in een groep en/of met een gids

Als beginnende paraglider is het raadzaam om in een groep te vliegen of een gids mee te nemen. Dit biedt extra veiligheid, omdat ervaren vliegers je kunnen begeleiden en advies kunnen geven over de lokale omstandigheden. Vaak zijn er Whatsapp-groepen van lokale vliegers die je precies kunnen vertellen waar het die dag goed paragliden is. Bovendien is het fijn om de ervaring met anderen te delen én nieuwe vriendschappen te sluiten. Als je zover bent, dan ben je ook in staat om langere vluchten te maken.

Ga paragliden in een groep: veilig én een stuk gezelliger!

5. Let op deze punten als je daarna zelf gaat paragliden

We kunnen niet genoeg benadrukken dat je training niet lang genoeg kan zijn. Zo zorg je ervoor dat je ervaring op hebt gedaan in alle mogelijke omstandigheden voordat je zelf aan de slag gaat. Maar als je dan zelf het luchtledige kiest, let dan wel nog even op deze punten:

Wees op de hoogte van de lokale regelgeving

Elke paraglide-locatie heeft zijn eigen set regels en voorschriften. Informeer jezelf over de lokale regelgeving met betrekking tot paragliden, zoals vluchtbeperkingen, vliegvergunningen en maximale vlieghoogtes. Respecteer altijd de regels en draag bij aan een veilige en harmonieuze omgeving voor alle vliegers en dieren.

Zorg ervoor dat je ook met deze omstandigheden kunt omgaan als je in de lucht bent.

Ken de weersomstandigheden

Weersomstandigheden spelen een cruciale rol bij paragliden. Leer de basisprincipes van meteorologie om te begrijpen hoe verschillende weerspatronen van invloed kunnen zijn op je vlucht. Houd de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten en neem geen onnodige risico’s als de omstandigheden niet gunstig zijn. Veiligheid moet altijd prioriteit hebben.

Controleer je uitrusting

Zorg ervoor dat je paraglide-uitrusting in goede staat verkeert voordat je vertrekt. Controleer de vleugel, het harnas, de helm, de reservescherm en andere accessoires op eventuele slijtage of schade. Als je je eigen uitrusting meeneemt, laat deze dan controleren door een deskundige voordat je op reis gaat.

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren