Eerst vrij mooi, vanaf vrijdag regen en onweer

Roel
Mooie start van de dag in Saalfelden (A)

De nieuwe week gaat vandaag van start met een zwak front en enkele lokale buien, maar de zon komt terug. Een groot deel van de week hebben we redelijk wat zon, afgewisseld door een lokale onweersbui in de middag. Vanaf vrijdag staat er meer regen op het programma.

Warmste lucht verdreven

Na 30 graden gisteren in diverse dalen wordt vanuit het westen de ergste warmte verdreven. Vaak gaat dit - zeker in de bergen - gepaard met grof geschut in de vorm van zware onweersbuien maar dat valt vandaag mee. Er gaan van west naar oost verspreid over de Alpen enkele buien vallen maar niet op zo’n grote schaal en ze blijven lokaal. Het heeft te maken met een opdringerig hogedrukgebied dat direct na de luchtmassa-wissel voor stabilisatie zorgt. Vandaag wordt het vooral in Oostenrijk opnieuw zeer warm (>30 graden), in de Franse Alpen blijft het kwik iets achter.

Dinsdag is het overal iets frisser. In de meeste dalen wordt het niet warmer meer dan zo’n 27 graden. Op 2000 meter daalt het kwik naar ongeveer 8 tot 12 graden, maar met wat zon erbij voelt het meteen aangenaam warm. Helemaal zonnig zal het niet zijn, vooral in Italië kunnen in de loop van de dag enkele buien ontstaan.

Woensdag onbestendig in oostelijke Alpen

Woensdag krijgen we een tweedeling in het weer. Vanuit Duitsland trekt een storing naar het zuidoosten die vooral ten oosten van Innsbruck voor enige regen gaat zorgen. Het is er veelal grijs en de zon heeft het moeilijk. In Frankrijk, Zwitserland en Italië is het een heel ander verhaal. Daar volgt een mooie, vrij zonnige dag en de temperatuur klimt weer enkele graadjes. Nog steeds is er in de middag een lokale onweersbui mogelijk. Donderdag volgt er overal een mooie dag met veel zon. In de middag neemt de kans op een lokale bui vooral in Noordwest-Italië weer toe.

Regen

Vrijdag krijgen we een grote weersomslag. Deze begint in Frankrijk waar de dag regenachtig en koel van start gaat. In de oostelijk Alpengebied kan, geholpen door föhn, het kwik nog flink oplopen tot boven de 30 graden maar ook hier raakt het in de loop van de dag bewolkt waarna het fors begint te regenen. Er is onweer mogelijk en plaatselijk gaan grote hoeveelheden vallen. Zaterdag heeft Oostenrijk nog steeds met deze regen te maken, terwijl het in de West-Alpen weer opklaart.

Vanaf zondag blijft het licht wisselvallig met zon afgewisseld door enkele buien, vooral in de middag. De temperaturen liggen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren