“Bergtoppen zijn neutraal terrein waar mensen van alle religies zich comfortabel moeten voelen. En precies daarom moeten er ook geen nieuwe kruisen worden geplaatst.” Met deze uitspraak heeft Marco Albino Ferrari van de Italiaanse Alpenvereniging CAI onlangs een hevig debat ontketend, zowel in Italië als in het Oostenrijkse Tirol. Ook de voorzitter van de Oostenrijkse Alpenvereniging is van mening dat er geen nieuwe kruisen moeten worden geplaatst, wat tot veel ophef heeft geleid.
In Tirol woedt momenteel een controverse over het plaatsen van nieuwe kruisen op bergtoppen. Sommige mensen vinden dat het plaatsen van kruisen op de bergen een religieus symbool is dat niet past bij de seculiere aard van de moderne samenleving. Ze beweren dat dit mogelijk discriminerend kan zijn tegenover mensen met andere religieuze overtuigingen of atheïsten.
Aan de andere kant beschouwen mensen de bergkruisen als een traditioneel en cultureel kenmerk van de regio. Ze stellen dat de kruisen symbool staan voor geloof, hoop en bescherming voor bergbeklimmers en wandelaars, en dat ze bijdragen aan de identiteit en het erfgoed van onder andere Tirol.
De discussie heeft geleid tot een debat over het al dan niet toestaan van nieuwe bergkruisen. Sommige gemeenten hebben al besloten om geen nieuwe kruisen meer toe te staan, terwijl anderen vasthouden aan de traditie en het plaatsen van nieuwe kruisen blijven ondersteunen. Op landelijk niveau wordt er ook flink gediscussieerd. De Oostenrijkse minister Totschnig (ÖVP) verklaarde in de Tiroler Tageszeitung: “Bergkruisen zijn onmisbaar in het landschap, ze maken deel uit van onze christelijke traditie en alpiene cultuur. Net zoals de kerk een vaste plek heeft in elk dorp, zijn bergkruisen niet meer weg te denken uit ons alpiene landschap.” Fractievoorzitter Wolf (ÖVP) gaat nog verder en zegt: “Bergkruisen zijn een onderdeel van de Tiroler identiteit, door deze symboliek wordt onze identiteit en verbondenheid met de bergen bevestigd. Een verbod op nieuwe bergkruisen zou voor mij gelijkstaan aan het verbreken van onze alpiene tradities.”
Het idee is dus dat er geen nieuwe kruisen meer worden geplaatst. Bestaande bergkruisen worden nog gewoon onderhouden en indien beschadigd door weer en wind ook vervangen. Er worden geen bestaande bergkruisen verwijderd.