Buien, maar zon en warmte komen terug

Roel
Een grijze start van de dag in het Oostenrijkse Defereggental

We beginnen de week wisselvallig. Vooral in de oostelijke Alpen is het bijna dagelijks raak met onweersbuien, maar vanaf vrijdag gaat het roer om. De meeste buien verdwijnen en het wordt belangrijk warmer.

Veel buien

De weerkaart van Europa laat begin deze week een klassieke luchtdrukverdeling zien met hogedruk in het zuiden en lagedruk boven het noorden van Europa. Klassiek in de zin van dat dit soort weersituaties in het verleden veel voorkwam in Europa. De laatste jaren zijn wat dat betreft veel stabieler en zonniger verlopen. Uit de luchtdrukverdeling komt een wisselvallig weerbeeld voort met buien. Vandaag is dat vooral in de Dolomieten het geval en morgen vallen er in de hele oostelijke Alpen. Tussendoor laat de zon zich zien, maar dat beperkt zich veelal tot de ochtend als het nog niet is opgewarmd. De temperaturen zijn gematigd en liggen tussen ca. 25 graden in de Franse dalen tot 20 graden in de meer bewolkte Oostenrijkse dalen.

Vooral in de oostelijke Alpen vallen buien

Vanaf vrijdag warm

Woensdag trekt er van west naar oost een storing over met opnieuw buien (dan ook in de Franse Alpen) en ook donderdag is het niet stabiel, maar vanaf vrijdag draait de stroming naar het zuiden en krijgen we duidelijk beter weer. Het wordt droger en vooral veel warmer. Vanuit het Middellandse Zeegebied stroomt warme lucht naar de Alpen waarin het kwik overdag tot boven de 30 graden gaat oplopen. Een lokale bui boven de bergen is nog steeds niet helemaal uitgesloten - vooral in de Zuid-Alpen - maar het zal op de meeste plaatsen droog en zonnig zijn. Perfect vakantieweer voor in de bergen.

In het weekend kunnen we meer zon verwachten (foto: Ridnauntal, Zuid-Tirol)

Mogelijk dat het volgende week opnieuw koeler en wisselvalliger wordt maar daarover zijn de modellen het nog niet eens.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren