Dit zijn de 7 beste plekken om te raften in de Alpen!

Hugo

Wil je je water het liefst wat wild en met witte schuimkoppen erop? Krijg jij een adrenalinekick van jewelste in een rubberboot en met een peddel in je hand? Dan ben je waarschijnlijk in de zomer aan het raften. Maar dit is niet alleen een bergsport voor de durfals, het is ook een geweldige bezigheid voor gezinnen met kinderen. Dus daarom zetten we nu de 7 beste rivieren om te raften in de Alpen voor je op een rij!

Voor het eerst raften of raften met je kinderen? Let dan even hier op!

Als je met kinderen gaat raften, zijn er een aantal belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat de ervaring veilig en plezierig is.

  • Raften is over het algemeen geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6-8 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke rivier en de moeilijkheidsgraad van het traject. Schat daarbij ook in of je kind genoeg kracht en uithoudingsvermogen heeft.
  • Selecteer een traject met een geschikte rivierklasse voor kinderen. Over het algemeen is het raadzaam om te beginnen met trajecten van klasse I-II (gemakkelijk) die geschikt zijn voor beginners en gezinnen.
  • Zorg ervoor dat je een professioneel raftingbedrijf gebruikt dat ervaren en gecertificeerde gidsen in dienst heeft. De gidsen kunnen je helpen bij het beoordelen van de geschiktheid van het traject voor kinderen, zorgen voor de juiste uitrusting en instructies geven over veiligheid en raftingtechnieken. En luister altijd naar de gidsen!
  • Daarop volgend: zorg dat jij en je kinderen bekend zijn met de basiscommando’s en veiligheidsprocedures.
  • Leg uit wat te doen als je uit de raft valt. Leer hen hoe ze moeten drijven, hun benen naar beneden moeten houden en naar de gidsen moeten luisteren voor instructies.

1. Gorges du Verdon, Frankrijk

De Gorges du Verdon is een kloof in het zuiden van Frankrijk, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en tussen de Var en de Alpes de Haute-Provence. De kloof is in miljoenen jaren tijden uitgesleten door de rivier de Verdon en is een indrukwekkende 700 meter diep en ongeveer 25 kilometer lang (maar het hele raftcircuit is richting de 45 kilometer). Daarmee is het één van de grootste rivierkloven van Europa en een imposante plek om te raften. De rivier zelf is opgedeeld in verschillende secties. De meest populaire plek voor raften is het gedeelte tussen Castellane en het meer van Sainte-Croix. Rafting in de Gorges du Verdon biedt opties voor verschillende niveaus, van beginners tot ervaren rafters, ook omdat de moeilijkheidsgraad van de rivier varieert afhankelijk van het seizoen en de waterstanden. De dam aan het begin van de rivier bepaalt het niveau, samen met de hoeveelheid gevallen regen. Is deze gesloten, dan is de stroomversnelling klasse I. Is deze open, dan is het klasse II. Check dus altijd eerst bij één van de vele aanbieders hoe de rivier er ‘bijligt’, zodat je zeker weet dat het niet te gevaarlijk is als je met je kinderen gaat raften.

Beeld: verdonsecret.com

2. De Vorderrhein, Zwitserland

De Vorderrhein, ook wel bekend als de Anterior Rhine, is een van de twee hoofdvertakkingen van de Rijnrivier. Deze bovenloop van de Rijn stroomt van Ilanz tot Reichenau in de oostenlijke Alpen van Zwitserland. Je komt hier in ieder geval indrukwekkende landschappen, steile bergen, groene valleien en helder water tegen! De Vorderrhein biedt verschillende niveaus van rafting, variërend van kalme, schilderachtige trajecten tot meer uitdagende stroomversnellingen. Er zijn secties geschikt voor zowel beginners als ervaren rafters, dus het is belangrijk om de juiste route te kiezen op basis van je vaardigheden en comfortniveau. De Ruinaulta, ook bekend als de Zwitserse Grand Canyon, is misschien wel het mooiste gedeelte van deze rivier. Maar dit stuk is vooral bedoeld voor rafters met wat meer ervaring of beginners met een beetje lef. Hier vind je stroomversnellingen in klasse III/IV.

3. De Inn - Oostenrijk

De Inn is een van de belangrijkste rivieren van de Alpen en stroomt door verschillende regio’s in Oostenrijk, waaronder Tirol en Innsbruck. Het biedt geweldige mogelijkheden voor raften, met verschillende secties die geschikt zijn voor verschillende niveaus van rafters. Wat dit vooral zo’n bijzonder plek voor wildwaterliefthebbers maakt, is dat in Tirol er meerdere rivieren samenkomen. Dit maakt het dat de keuze in deze omgeving reuze is. De Inn staat echter bekend als de beste rivier voor rafters. Als je wat meer ervaren bent, vind je hier stroomversnellingen in klasse IV/V bij Landeck Gorge en een klasse III-stroomversnelling bij Imst Gorge. Maar omdat het aanbod zo breed is, zijn er ook genoeg plekken waar jij of je kinderen voor het eerst kunnen genieten van een raftavontuur.

Als je op zoek bent naar meer bergvakantietips als je in Tirol op vakantie gaat, kijk dan eens op onze regiopagina’s voor:

4. De Noce, Italië

Raften op de Noce rivier in Trentino-Zuid-Tirol is een van de meest opwindende en avontuurlijke activiteiten die je kunt ondernemen in dit prachtige deel van Italië. De Noce rivier stroomt door het Val di Sole (Sole-vallei) in Trentino-Zuid-Tirol, een regio in het noorden van Italië, grenzend aan Oostenrijk en Zwitserland. Dit gebied staat bekend om zijn spectaculaire bergen, groene valleien en kristalheldere rivieren, waaronder de Noce. Deze rivier wordt gevoed door Alpengletsjers en is zelfs volgens National Geographic een van de mooiste rivieren ter wereld om op te raften. Beginnende rafters kunnen aan de slag op de minder zware gedeeltes tussen Fucine en Mezzana of Piano en Dimaro (ongeveer 25 kilometer lang). Zoek je wat meer uitdaging? Ga dan naar de prachtige kloven van Mostizzolo, waar de stroomversnellingen tot en met klasse IV-V zijn.

Meer bergvakantietips voor Zuid-Tirol? Kijk dan eens op onze regiopagina over Val Gardena!

5. De Möll, Oostenrijk

In de Oostenrijkse regio Karinthië stroomt de rivier de Möll. Karinthië staat bekend om zijn adembenemende bergen, glinsterende meren en schilderachtige valleien. Wat raften op de Möll zo bijzonder maakt is het kraakheldere water en dat je onderweg bijna altijd onbelemmerd door kunt varen. De Möll is geschikt voor zowel beginners als ervaren rafters. Het biedt een verscheidenheid aan stroomversnellingen, variërend van klasse II (gemakkelijk) tot klasse IV (moeilijk), zodat je zowel als beginner of met je gezin áls meer ervaren rafter je lol op kunt. Afhankelijk van het waterpeil en de gekozen sectie van de rivier, vind je dus een raftingervaring die past bij je vaardigheden en comfortniveau.

6. De Guil, Frankrijk

De rivier de Guil vind je in de Queyras in de Franse Alpen. Deze rivier is aangepast aan zowel kinderen als sporters die op zoek zijn naar spanning. Je ontdekt verbazingwekkende landschappen met fraai gekleurde rotsen en misschien kom je onderweg ook nog bijzondere (roof)vogels tegen. Op de Guil heb je drie mogelijke parcoursen.

  • Beneden-Guil: je begint aan de voet van het fort van Mont-Dauphin. Tijdens dit twee uur durende parcours kom je ook nog langs het Fort van Vauban. Deze route is bedoeld voor beginnende rafters.
  • Guil: uitdagender dan de Lower Guil. Je bent ongeveer drie uur lang op deze verbazingwekkende rivier met turkoois water bezaaid met vele stroomversnellingen.
  • Full Guil: deze is echt bedoeld voor doorgewinterde rafters. In vier uur raften leg je 16 kilometer af met stroomversnellingen in klasse II tot en met V (bij hoogwater). Daarnaast kom je ook nog langs de indrukwekkende kades van het kasteel van Queyras en zijn driedubbele val.

De Guil is ook makkelijk te bereiken als je op vakantie bent in de Ecrins. Kijk op onze regiopagina voor meer bergsporttips!

7. De Ötztaler Ache, Oostenrijk

Ook in het westen van Tirol stroomt de Ötztaler Ache, wat in principe een zijrivier is van de nummer drie in deze lijst: de Inn. Deze rivier wordt gevoed door de sneeuw en het ijs van de Oostenrijkse Alpen en kan dus aan de koude kant zijn. Het Ötztal zelf staat bekend om zijn indrukwekkende bergen, charmante dorpen en glinsterende gletsjers. Daag jezelf uit op een parcours van 2 uur en 13 kilometer, met stroomversnellingen van klasse IV en een verscheidenheid aan uitdagende technieken. Dit traject is geschikt voor ervaren rafters die op zoek zijn naar een adrenalinekick. Te heftig? Vaar dan over het gedeelte van de Ache met klasse IV-V stroomversnellingen. Dit parcours duurt drie uur en is perfect voor meer avontuurlijke rafters, maar die nog wat ervaring missen.

Ook in het Ötztal zijn nog genoeg andere opties voor bergsportliefhebbers. Kijk daarvoor eens op onze regiopagina!

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren