7 tips voor als je nieuwe wandelschoenen zoekt!

Hugo

In dit blog gaan we dieper in op een essentieel onderdeel van je berguitrusting: wandelschoenen. Of je nu een ervaren bergbeklimmer bent of net begint met bergwandelingen, het vinden van de juiste wandelschoenen is van cruciaal belang voor comfort, veiligheid en prestaties in de bergen. Laten we daarom beginnen met het ontdekken van de kunst van het kopen van nieuwe wandelschoenen!

1. Stel jezelf de vraag: welk type wandelschoen past bij jou?

Wandelschoenen komen namelijk in een aantal verschillende types. Vaak worden deze ingedeeld in categoriën A tot en met D. Iedere schoen heeft een specifieke ondergrond of gebruik waarvoor je hem het beste kunt gebruiken. Dus: waarvoor wil jij je wandelschoen gaan gebruiken? Dit antwoord bepaalt welke kant je op moet.

  • A: (lage) wandelschoenen. Deze schoenen lijken op stevige sportschoenen en zijn geschikt voor lichte wandelingen op vlakke tot gematigd heuvelachtige paden. Ze bieden comfort en flexibiliteit, maar hebben minder enkelondersteuning dan andere typen schoenen en hebben een soepele zool. Ze zijn ideaal voor dagtochten, wandelingen in parken en recreatieve wandelingen.
  • B: Approachschoenen. Approachschoenen combineren de eigenschappen van wandelschoenen en klimschoenen. Ze zijn ontworpen voor het benaderen van klimroutes en bieden goede grip op rotsachtig terrein. Ze hebben meestal een klimzone op de neus van de schoen voor het beklimmen van korte stukken steil terrein. Approachschoenen zijn geschikt voor technische wandelingen en scrambling.
  • C: Bergwandelschoenen of mid-cut wandelschoenen. Deze schoenen bieden meer enkelondersteuning en stabiliteit dan lage wandelschoenen. Ze hebben een hogere schacht die de enkel beter beschermt tegen verstuikingen en stoten. Bergwandelschoenen zijn geschikt voor ruiger terrein, heuvelachtige paden en meerdaagse trektochten met een gemiddelde belasting.
  • D: Bergschoenen of hoge wandelschoenen. Bergschoenen zijn de meest robuuste en stevige wandelschoenen. Ze hebben een hoge schacht die de enkel volledig omsluit en ondersteunt. Deze schoenen bieden uitstekende stabiliteit en bescherming op ruig terrein, steile hellingen en bij het dragen van zware bepakking. Bergschoenen zijn ideaal voor alpine wandelingen en bergbeklimmen. Deze schoenen zijn allemaal stijgijzervast.

Daarnaast zijn er nog gespecialiseerde wandelschoenen, zoals winterwandelschoenen met extra isolatie en grip voor sneeuw en ijs, en waterdichte wandelschoenen met een ademend membraan om je voeten droog te houden in natte omstandigheden. Daarnaast zijn ‘trailrun’-schoenen de laatste tijd in opkomst: sportieve schoenen die lijken op hardloopschoenen maar meer stabiliteit bieden bij het tegen een berg op rennen.

2. Neem je oude wandelschoenen mee naar de winkel

Dit moet je niet alleen doen omdat je erg tevreden was over je oude schoenen en een vergelijkbaar model wilt hebben, maar het helpt je ook op een andere manier. Aan je oude schoenen kun je namelijk zien hóe je loopt en waar de meest slijtage ontstaan is. De verkoper kan je zo het adviseren richting een schoen die het beste bij dit looppatroon pas.

3. Meet je voeten op, ook als je je maat weet

Pasvorm en comfort beginnen bij de juiste maat schoen. Daarom is het belangrijk om deze goed gemeten te hebben. Je merkt het meestal pas als ze te klein zijn, als je bergaf aan het wandelen bent en je tenen tegen de neus van je schoen drukken. Paar (andere) aandachtspunten om zeker te weten dat je de juiste maat te pakken hebt:

  • Je tenen mogen de voorkant van de schoen niet raken, je moet ze kunnen bewegen.
  • Check of je voet goed ‘vast’ zit in de schoen; je voet mag niet gaan schuiven. Hiervoor is het belangrijk dat je hiel goed vast zit. Anders loop je binnen no time blaren.
  • Het passen van een wandelschoen is anders dan het passen van een normale schoen. Zorg ervoor dat je nog met een vinger achter de hakt kunt als je de veters los hebt, dan weet je dat qua maat in de goede richting zit.

4. Pas je wandelschoen op de juiste manier

Je zou zeggen dat ‘schoenen passen’ geen speciale vaardigheid is. Dit is het natuurlijk ook niet, maar in tegenstelling tot het passen van normale schoenen helpt het een hoop als je op de volgende punten let:

  • Draag de juiste sokken. Zorg ervoor dat je de sokken draagt die je normaal gesproken zou dragen tijdens het wandelen, zoals wandelsokken. Dit helpt je een beter idee te krijgen van hoe de schoenen aanvoelen met de juiste dikte en demping.
  • Pas beide schoenen. Voeten zijn vaak niet precies hetzelfde, dus pas altijd beide schoenen en loop er wat mee rond in de winkel. Dit helpt je ervoor te zorgen dat beide schoenen comfortabel zijn en goed passen.
  • Loop rond in de schoenen. Maak een paar rondes door de winkel en loop op verschillende ondergronden om te testen hoe de schoenen aanvoelen. Let op eventuele drukpunten, wrijving of ongemak. Laat ze ook even een tijdje aan in de winkel, zodat je merkt of ze ook goed blijven zitten na verloop van tijd. Vaak hebben winkels ook een klein parcours voorhanden waarop je ze kunt testen, maak van deze gelegenheid gebruik! Goede outdoorzaken hebben een loopplank met stenen en dergelijke om een rotspad na te bootsen.
  • Probeer verschillende maten en modellen. Elk merk en model kan iets anders passen, dus wees niet bang om verschillende maten en modellen te proberen om de beste pasvorm te vinden. Neem de tijd om de verschillende opties te vergelijken en te beoordelen.
  • Loop met een volle rugzak (indien mogelijk). Als je van plan bent om met een rugzak te wandelen, vraag dan aan de winkel of je een rugzak met gewicht kunt lenen om te dragen terwijl je de schoenen past. Dit helpt je een beter idee te krijgen van hoe de schoenen presteren onder belasting.
  • Pas je schoenen aan het eind van de dag Aan het eind van de dag zijn je voeten vaak wat gevoeliger en soms zelfs wat meer opgezwollen. Je voeten zijn gevoeliger. Ideaal om je schoenen te passen.

5. Overweeg of inlegzolen iets voor je doen

Het kan zijn dat je inlegzolen wilt toevoegen voor extra ondersteuning of comfort. Dan bedoelen we niet de standaard exemplaren, maar de speciaal voor jou op maakte gemaakte inlegzolen. Deze zorgen voor extra ondersteuning of comfort waar jouw voet dat nodig heeft. Iedere voet is namelijk anders en een inlegzool kan nét het verschil maken tussen pijnlijk en pijnloos bergwandelen. Goed outdoorzaken kunnen je hier bij voorlichten.

6. Kwaliteit > looks, zeker bij wandelschoenen

Omdat je je wandelschoenen gaat gebruiken in uitdagende omstandigheden waar zelden veel mensen zijn, maken de kleurtjes of een flitsende merknaam erg weinig uit. Niemand gaat het zien, maar tegelijkertijd gaat jouw bergsportvakantie zwaar onderuit als je bij je eerste hoogtemeters al blaren loopt. Het is dan ook veel belangrijker om een schoen die perfect om je voet past dan een schoen van je favoriete merk te vinden.

7. Loop je wandelschoenen in voor je op zomervakantie gaat

Laat ze ook gewoon een dag aan als je bijvoorbeeld thuis aan het werk bent. Zo kun je vast wennen aan hun pasvorm en kun je testen of ze wel echt zo goed passen als je in de winkel dacht. Valt het toch tegen? Dan heb je nog tijd om ze te ruilen, voordat ze je bergwandeling verknallen (zolang je ze alleen binnen gedragen hebt). Inlopen is daarnaast vooral bij leren schoenen echt noodzakelijk. Bij andere stoffen is dit minder nodig.

Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren