Warm met soms buien

Roel
De Grossglockner in Oostenrijk

Ook de komende week is het warm tot heet in de Alpen. Vooral in de middag en avond moeten we wel rekening houden met enkele buien, de ene dag zijn dat er wat meer dan de andere dag.

Hete lucht

We hebben te maken met een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa. Dit verandert soms van plek maar verdwijnt niet van de kaart deze week. Daardoor blijft de warme lucht hangen boven de Alpen en soms zefs nog wat verder opwarmen. Vooral dinsdag en in het weekend wordt het weer ronduit heet. De nulgradengrens stijgt dan tot boven de 5000 meter, dus zelfs op de Mont Blanc zal het licht dooien. Je ziet dat de legenda niet toereikend is voor het kaartje met de nulgradengrens morgen (dinsdag):

Midden van de week meer buien

Naast zon en warmte moeten we, zoals vaak in een Alpen zomer, rekening houden met enkele regen- en onweersbuien. Dinsdag zijn het plaatselijke buien in vooral de westelijke Alpen, woensdag kunnen ze overal voorkomen en donderdag met name in de oostelijke Alpen. Er kunnen plaatselijk grote hoeveelheden vallen. In het weekend stabiliseert het weer en zou het op meerdere plaatsen droog kunnen blijven, maar die verwachting is nog wat onzeker.

Wel zeker zijn voorlopig de hoge temperaturen. Op de meeste dagen ligt het kwik in de dalen op 27 tot 32 graden. Plaatselijk zelfs nog wat meer. Echt koelere lucht is ook op lange termijn nog niet in zicht. Over het algemeen prima vakantieweer dus.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren